Urheilu

Trampoliiniflippaajat saavat omat SM-kisat – Katso 14-vuotiaan hurjat kierrehypyt videolta

Volttia tekevä Markku Keski-Oja, 15, on harrastanut trampoliinilla hyppelyä neljä ja puoli vuotta. Felix Cziczer, 14 odottaa vuoroaan.

Marjo Rämö

VANTAA | Markku Keskioja, 15, pyörii vimmatusti ilmassa ja putoaa jaloilleen joustavalle trampoliinille, joka lennättää hänet uuteen suoritukseen.

Huimien volttisarjojen taustalla on vuosien ja tuhansien tuntien harjoittelu.

Keskioja kertoo viettävänsä viikoittain useita tunteja, jopa kokonaisia päiviä sisäleikkipuiston trampoliineilla. Näyttävimmät temppunsa hän jakaa videoklippeinä 27 000 Instagram-seuraajalleen.

Omatoimisesta trampoliinitemppuilusta eli flippauksesta tai trikkauksesta on tullut ilmiö.

– Meillä on asiakkaita, jotka käyvät ainoastaan hyppimässä trampoliineilla, kertoo Kirsi Ojakoski Super Parkista.

Innokkaimmilla harrastajilla on kausikortit, jotka takaavat päivittäisen pääsyn pomppimaan.

– Flippausta voisi verrata skeittaamiseen tai skuuttaamiseen. Sitä harrastetaan omatoimisesti pihatrampoliineilla tai sisäleikkipuistoissa. Olennaista on kuvat ja videot, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa, kertoo Satu Mönkkönen.

Satu Mönkkönen ja miehensä Jari Mönkkönen ovat järjestämässä alan ensimmäisiä SM-kisoja. FreeTrampoline SM -kiertue käy kevään aikana yhdeksällä paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Kisakiertueen avulla järjestäjät haluavat koota eri puolilla maata asuvat flippaajat yhteiseen tapahtumaan sekä jakaa trampoliinilla hyppimisen riemua uusille harrastajille.

Hyppiminen harjoittaa koordinaatiokykyä, ponnistusvoimaa ja keskivartalonhallintaa. Lisäksi laji tarjoaa vauhdin, jopa lentämisen riemua ja uuden oppimisen iloa.

Kisajärjestäjät haluavat viestiä kiertueen aikana myös turvallisen trampoliinikulttuurin puolesta.

Pihatrampoliinien turvallinen käyttö lähtee kunnon välineistä: ehjästä trampoliinista, jossa on reunapehmuste ja suojaverkko.

Trampoliinia on myös käytettävä oikein. Vaaratilanteita syntyy, kun jousipatjalle hypätään telineiltä tai kaverin kanssa.

Kisan pisteytyksessä painotetaan hallittua suoritusta ja jaloilleen tulevaa alastuloa.

Lajin riskit ovat kiertueella läsnä aivan konkreettisesti, kun tuomaristossa istuu entinen telinevoimistelija Jari Mönkkönen. Hän halvaantui hartioista alaspäin pieleen menneen volttihypyn seurauksena.

Free Trampoline SM-kisakiertue

Kiertue käynnistyy 17.3. Hyvinkäältä.

Osakilpailuja järjestetään Tampereella, Tahkolla, Vuokatissa, Joensuussa, Oulussa, Espoossa, Jyväskylässä, Turussa ja Vantaalla Super Park -sisäleikkipuistoissa.

Finaali järjestetään Vantaan Tammistossa, jossa Pro-sarjan kaksi parasta pomppivat ja temppuilevat FreeTrampolinen Suomen mestaruudesta.

Jokaisella kiertuepaikkakunnalla ratkotaan Challenger-sarjan voittaja. Sarjan vaativuus on rajoitettu kaksoisvoltteihin ja kierteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Neliraajahalvaantunut Jari Mönkkönen puhuu turvallisen trampoliinihyppelyn puolesta: "En halua, että yksikään nuori joutuu kokemaan tämän kohtalon"31.1.2018 17.22
Huippu-urheilija voi liikuttaa nyt vain päätä ja hartioita – Jari Mönkkönen kertoo haastattelussa, miten traaginen turma muutti elämän29.8.2017 19.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu