Puheenaihe

Vantaalla tulee hoppu hankkia 6 uutta päiväkotia – hoitopaikka löydyttävä 400 lapselle

PÄIVÄHOITO Paviljonkipäiväkoteja tarvitaan kuusi. Kysyntää lisätiloista on muuallakin kuin Vantaalla.

Vantaan kaupunki vuokrasi Peltolan päiväkodille lisärakennuksen vuonna 2016. Nyt Vantaalle tarvitaan kuusi uutta paviljonkipäiväkotia.

Marika Lumme/Arkisto

Vantaalla pitää avata kuusi uutta paviljonkipäiväkotia elokuun alussa, koska hoitopaikkoja tarvitaan lisää noin 400 päivähoito-oikeuden rajaamisen päättyessä.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että uusista päiväkodeista ei ole vielä lähtenyt edes tarjouspyyntöjä niiden toimittajille. On mahdollista, että kaikkia päiväkoteja ei saada valmiiksi elokuun alkuun mennessä.

Päiväkodit on tarkoitus hankkia 10 vuodeksi vuokralle tai leasing-järjestelyllä.

Aikataulu on kireä, sillä kaupunginvaltuusto päätti varhaiskasvatusoikeuden muutoksesta vasta viime marraskuussa. Lisäksi tilakeskuksella on paljon muita hankkeita.

–  Nyt on poikkeuksellisen paljon hankkeita, selvittää tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa.

Kasvavassa kaupungissa rakennetaan ja korjataan runsaasti kouluja ja päiväkoteja. Lisäksi tilakeskuksessa on tapahtunut henkilökunnan vaihtuvuutta eläköitymisten vuoksi.

– Pää punaisena on raaputeltu tarjouspyyntöjä kasaan, Vuorenmaa huokaa.

Tavoite on, että kilpailutus alkaa ensi viikolla, kun tarjouspyynnöt saadaan julkaistua. Sitten odotellaan tarjouksia, mutta Vuorenmaa huomauttaa, että Vantaa ei ole ainoana apajilla.

– Muutkin kaupungit tarvitsevat päiväkoteja. Saa nähdä, pystytäänkö niitä toimittamaan, hän pohtii.

Markkina on nyt kuuma ja se voi nostaa myös hintoja.

– Kun tarjoukset on saatu, voidaan pohtia, miten tilat järjestetään, Vuorenmaa sanoo.

Muita tiloja, jotka soveltuisivat päiväkodeiksi on huonosti saatavilla. Vapaissa tiloissa tarvitaan yleensä aina isoja muutoksia muun muassa wc- ja keittiötiloissa. Päiväkodissa pitäisl olla myös liikuntaan soveltuvia tiloja.

Paviljonkeihin ei ole investointimäärärahaa tälle vuodelle, joten siihen tarvitaan lisämääräraha. Varhaiskasvatuksen käyttömenoihin valtuusto lisäsi tämän vuoden talousarvioon 1,08 miljoonaa euroa.

Paviljonkitiloista aiheutuvien kokonaiskulujen arvioidaan olevan vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tuhat lasta lisää

Vantaa päätti rajoittaa kokoaikaisen varhaiskasvatuksen oikeutta elokuusta 2016 lähtien, kun laki antoi siihen mahdollisuuden. Kun toinen vanhemmista on kotona, lapsen oikeus varhaiskasvatukseen on 20 tuntia viikossa.

Päätöstä kritisoitiin laajasti. Viime marraskuussa valtuusto päätti palauttaa kokoaikaisen päivähoito-oikeuden kaikille lapsille.

Kyselyn perusteella noin tuhat osa-aikaisessa hoidossa ollutta lasta siirtyy kokoaikaiseen hoitoon ensi syksynä.

Siirtyvistä lapsista osa mahtuu olemassa oleviin päiväkotitiloihin.

Lisäpaikkojen tarve on noin 400. Heitä varten suunnitellaan paviljonkipäiväkoteja Hakunilaan, Rajakylään, Tikkurilaan, Kuusikkoon, Pakkalaan ja Myyrmäkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voiko päiväkoti käännyttää kuumeisen lapsen ovelta? – "Tuntuu, että yhteiskunta vaatii vanhemmilta aika tavalla"22.1.2018 06.10
Vantaalle rakennetaan ensi syksyksi jopa kuusi uutta päiväkotia10.12.2017 07.05
Päivähoidon rajaus ja lippuhintojen korotus – Näin valtuusto äänesti kuumista aiheista14.11.2017 18.13
Vantaa luopumassa päivähoito-oikeuden rajaamisesta – ”Muutos on iso ja vaatii lisätiloja sekä henkilökuntaa”31.10.2017 11.45
Vantaa selvitti: Päivähoidon muutos vaikeutti perheiden arkea – karvasta palautetta tuli myös henkilökunnalta1.10.2017 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat