Puheenaihe

HS: Lastenvalvojien työaikaa menee valtavasti hukkaan peruuttamattomien aikojen vuoksi – "Merkittävää ajan hukkakäyttöä "

Kuvituskuva.

Anton Soinne

Varatut, mutta käyttämättömät vastaanottoajat rasittavat Helsingin, Espoon ja Vantaan lastenvalvojia, kertoo Helsingin Sanomat. Kun asiakas jättää saapumatta vastaanotolle, se pidentää jonoa ja jonon pidentyessä peruutukset lisääntyvät.

Jos lastenvalvojalle haluaisi varata ajan nyt, ensimmäiset vapaat ajat ovat vasta toukokuussa, HS kertoo.

Jonoa kasvattaa se, että varatuista tapaamisajoista peruuntuu noin viidesosa – asiakas jättää tulematta, vain toinen vanhempi tulee paikalle tai asiakas peruu niin viime tingassa, ettei tilalle ehditä saada uutta asiakasta.

Helsingin perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä kertoo Helsingin Sanomille, että perumisten takia lähes kolmen työntekijän vuosityöpanos menee hukkaan. Espoossa on laskettu, että hukkakäyntiä on yksi päivä viikossa.

– Lastenvalvojilla on päiviä, jolloin työntekijä sanoo, että suurin osa asiakkaista jätti tulematta. Se on merkittävää ajan hukkakäyttöä. Jos peruutus tulee samana päivänä, emmehän me saa siihen ketään tilalle, Niemelä toteaa HS:lle.

Niemelä arvelee, että juuri jonon pituus on yksi syy sille, että aika jää usein peruuttamatta ja käyttämättä.

– Kun aika menee sinne kauas, voi varmasti olla niinkin, ettei aikaa muisteta, hän sanoo HS:lle.

Peruminen viikkoa ennen varattua aikaa olisi Niemelän mukaan loistavaa. Vantaan perheoikeudellisten asioiden yksikön esimies Miia Kokko-Pekkola kertoo HS:lle, että heillä kolme päivää on vielä sellainen aika, että tilalle saatetaan saada uusi asiakas.

Peruuttamatta jääneet ajat eivät ole ainoa syy jonojen kasvulle. Vantaalla jonoa pidentää keväällä myös se, että kaikki lastenvalvojat ovat yhtä aikaa perheasioiden sovittelukoulutuksessa.

– Normaalitilanteessa aikoja saisi nyt tammikuun puolivälin jälkeen huhtikuun puoliväliin. Sitten, kun saisi käyttämättömät ajatkin pois, tilanne olisi hyvä. Se veisi ehkä jopa puolitoista kuukautta jonoja pois”, Kokko-Pekkola arvioi HS:lle.

Lue Helsingin Sanomien uutinen kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu