Puheenaihe

Tankotanssista innostuvat myös miehet – nuorin SM-kisan osallistuja on 6-vuotias

URHEILU Konkarin mukaan Suomessa pitäisi alkaa tankourheilusta, jota harrastavat kaiken ikäiset – ja myös miehet.

Hyvinkääläiset tankotanssijat Susanna Schildt, Claudia Åvist ja Johanna Sarén ovat jo taitavia tankotanssijoita, vaikka eivät ole harrastaneet lajia vasta kuin muutaman vuoden.

Mia Lagström

Tankotanssijat Susanna Schildt, Claudia Åvist ja Johanna Sarén kapuavat tangoille varsin keveän oloisesti. On vaikea uskoa, kun tanssijat kertovat harrastaneensa lajia vasta muutamia vuosia. Sarén aloitti vajaa vuosi sitten. Tanssijoilla täytyy olla taatusti usean vuoden voimistelu- tai telinevoimistelutausta.

Tankotanssiopettajien Maija Kaipasen ja Reetta Mällisen mukaan liikunnallisesta taustasta, voimasta ja notkeudesta on hyötyä, mutta välttämätöntä se ei ole.

– Me olimme Reetan kanssa varsinaisia sohvaperunoita kumpikin ennen tankotanssiharrastusta. Tankotanssi vaatii voimaa, mutta se tulee harjoitellessa. Tässä nostellaan kolmen kilon painojen sijaan koko ajan omaa painoaan, joten kehitystä tapahtuu nopeasti, Kaipanen kertoo.

Kaipanen ja Mällinen perustivat Hyvinkäälle parisen vuotta sitten tankotanssi- ja akrobatiakoulun Pole Fit Factoryn sekä Pole Sports Finland -tankotanssiliiton, joka toimii kansallisen IPSF -lajiliiton alaisuudessa. Alkuun harrastajia oli parisenkymmentä. Nyt heitä on jo pari sataa.

– Lajista on tullut valtavan suosittu. Erityisesti lapsiryhmät täyttyvät nopeasti.

Kaipasen mukaan tankotanssin sijaan voitaisiinkin puhua tankourheilusta, jota harrastavat kaiken ikäiset – ja myös miehet.

– Tankotanssi yhdistetään strippareihin, mutta alun perin tankotanssi oli yksi sirkuksen ohjelmanumeroista muun akrobatian ohessa. Stripparit omivat sen vain jossain vaiheessa itselleen. Nyt tankotanssista on tullut tavallisten ihmisten kuntoilulaji ja kilpaurheilumuoto, Mällinen kertoo.

Kuntoilumielessä tankotanssi onkin mahdottoman hyvä laji. Tankotanssi on tanssijoiden mukaan niin hauskaa, ettei sitä välttämättä edes osaa mieltää kuntoiluksi. Kroppa saa voimaa ja muuttuu uuteen uskoon lähes huomaamatta.

Schildtin mukaan tankotanssissa viehättää myös sen erilaisuus moneen muuhun urheilumuotoon verrattuna.

– Se on riittävän outoa ja hauskaa. On hienoa nähdä, mihin kaikkeen oma keho pystyy.

Myös Sarén kertoo, että tankotanssi inspiroi hänet liikkumaan.

– Peruskuntosaliharjoittelu alkoi olla tylsää. Vaikka tankotanssi on yksilölaji, harrastetaan tätä ryhmässä. Tunneilla on mahdottoman hyvä henki. Kaikki kannustavat toisiaan. Tästä on tullut vähän toinen koti, jossa on mukava olla.

Sitkeyttä laji toki vaatii. Temppuja ei opi helpolla. Tankotanssijan tunnistaakin mustelmistaan, joita on vähän joka puolella kehoa.

– Kivunsietokyky kasvaa, Sarén nauraa.

Vaikka tankotanssi on vaativaa, ei sen oppiminen ole tanssijoiden mukaan mahdotonta. Kuinka vaikea ja haastava laji on, riippuu omista tavoitteista, harrastaako vain omaksi ilokseen vai tähtääkö kilpauralle.

Pole Sports Finland järjestää tulevana viikonloppuna Hyvinkääsalissa tankourheilun SM-kisat. Mukana ovat myös Schildt, Åvist ja Sarén sekä Milla Kotkavalkama, Milla Toljamo, Kristiina Kauranen, Katri Vilppola ja Silja Sukanen Pole Fit Factorysta.

Schildt kertoo tähtäävänsä omassa sarjassaan mitalisijoille, Åvist toivoo hopeaa. Sarénin mukaan hänelle tärkeintä on päästä esiintymään.

– Pääsee näyttämään osaamistaan. Se on kivaa.

Tankourheilun SM-kisat Hyvinkäällä

Pole Sports Finland järjestää tankourheilun SM-kisat Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) sunnuntaina 11.2. klo 14 alkaen.

Kilpailusarjat ovat Amatööri, Ammattilainen ja Eliitti.

Mukana on kilpailijoita 6-vuotiaista yli viisikymppisiin.

Lisää tietoa kisoista sekä Pole Fit Factoryn toiminnasta löytyy netistä www.polesports.fi sekä www.polefitfactory.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat