Puheenaihe

Mielipide: Kouluihin tarvitaan enemmän avustajia työrauhan takaamiseksi – "Väkivalta, potkiminen ja solvaaminen on päivittäistä"

Kouluihin tarvitaan useampia avustajia, jotta työrauha säilyisi ja opetus olisi mahdollista, kirjoittaja kertoo. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Jotta koulumme olisi se hieno suomalainen koulu, tarvitaan useampia aikuisia luokkiin työrauhan varmistamiseksi, kirjoittaja ehdottaa.

Tietävätkö päättäjät mikä vaikutus heidän päätöksillään on lasten arjessa?

Lasten parissa työskenteleminen on todella mielekästä! Yritämme opettaa lapsille – aakkosten ja laskujen ohella – myös kykyä säädellä tunteitaan ja käyttäytymistään: tärkeitä taitoja yhteiskunnassa selviämiseen. Mutta koulun arki ei ole helppoa.

Lasten kanssa on paljon mukavia hetkiä, naurua ja onnistumisen iloa. 1- ja 2-luokkalaiset ovat elämän alussa ja tarvitsevat parhaan mahdollisen ympäristön, oppimisen ilon.

Mutta niitä hyviä hetkiä ympäröi aivan liian usein kaaos ja riehuminen. ”Erityislapsia” on Vantaalla paljon. Eri kulttuurit johtavat usein törmäyksiin, jotka voivat olla hyvinkin vakavia. Ikävä kyllä väkivalta, potkiminen, pureminen ja kaikenlaiset solvaukset ovat jokapäiväisiä. Ne kohdistuvat sekä muihin lapsiin että aikuisiin.

Kun Vantaalla 2000-luvun alussa päätettiin vähentää radikaalisti kouluavustajien määrää ja satsata erityisopetukseen, se oli ajatuksena hieno. On kuitenkin osoittautunut, että systeemi ei toimi niin kuin oli tarkoitus.

Erityisopettajat ovat mahtavia ammatti-ihmisiä. He osaavat todella asiansa. Ongelmana on kuitenkin se, että he voivat ottaa vain pienen ryhmän kerrallaan, muutamina tunteina viikossa.

Kaiken muun ajan on opettaja luokassaan yksin 16–22 lapsen kanssa.

Jotta koulumme olisi se hieno suomalainen koulu, tarvitaan useampia aikuisia luokkiin työrauhan varmistamiseksi! Ei vain opetustilanteeseen, vaan myös väkivaltatilanteita varten.

Toivon, että Vantaan päättäjät kävisivät uudelleen läpi, kuinka esimerkiksi avustajia voitaisiin käyttää enemmän. Varsinkin 1.-2.-luokissa tarvittaisiin omat avustajat.

Nyt on aika ajatella uudelleen. Kaupungin päättäjien tulee ottaa selville, millainen koulu on tänään ja uskaltaa satsata useampiin avustajiin!

Kaikka Växby

koulunkäyntiavustaja

Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vastaa kyselyyn: Saako lapsesi riittävästi tukea koulussa?27.1.2018 10.45
Vantaa haluaa parantaa koulujen turvallisuutta ovien sähkölukituksilla – "Emme elä enää lintukodossa"13.12.2017 06.40
Kouluväkivallasta tullut arkipäivää Vantaalla – oppilaat purevat, raapivat ja uhkailevat23.10.2016 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu