Puheenaihe

Tilasto paljastaa peltikolarien riskiajat – lisäystä roimat 49 prosenttia

Pakkasen lauhtuminen ja lumisade lisäävät onnettomuusriskiä liikenteessä. Kuvituskuva.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Liikennevahinkoja sattuu eniten lauhtuvan sään lumisateessa.

– Tyypillisesti peltiä rytisee runsaasti, kun pakkanen lauhtuu ja tulee lumipyry. Ilmiö korostuu, jos huono keli ajoittuu vilkkaaseen työmatkaliikenteeseen, sanoo Onnettomuustietoinstituutin (OTI) liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Hän vinkkaa, että näitä vahinkoja voi torjua ihan yksinkertaisilla keinoilla kuten alentamalla nopeutta ja jättämällä riittävän turvavälin.

– Ruuhkaisemmassa Etelä-Suomessa vaikeimmat ajokelit ovat viime talvina tulleet vasta vuodenvaihteen jälkeen. Kelin muutos tulee usein yllätyksenä suliin teihin tottuneille kuljettajille.

Liikennevakuutuksesta korvattiin 99 573 liikennevahinkoa vuonna 2016. Vahinkopiikit osuivat tammi–helmikuulle sekä tuolloin lumiseen marraskuuhun.

Lumisen ja jäisen kelin vahingot lisääntyivät peräti 49 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Yleisimpiä vahinkoja liikenteessä vuonna 2016 olivat peräänajot. Parkkipaikoilla vahinkoja sattui puolestaan useimmiten peruuttaessa.

– Parkkipaikoilla ruutuun kannattaa ajaa läpi tai peruuttaa, sillä poisperuuttaminen on vaarallisempaa. Talvella kannattaa huomioida, että ennen liikkeelle lähtöä puhdistaa lumet myös auton mahdollisten tutkien ja kameroiden edestä, Räty neuvoo.

Kaikista liikenteessä sattuvista kolareista kuolemaan johtaa noin 250 onnettomuutta vuosittain.

Vuoden 2016 hiljattain vahvistuneet luvut kertovat, että liikenneonnettomuuksissa kuoli 262 henkilöä. Onnettomuustutkinnan perusteella 30 henkeä olisi voinut pelastua turvavyötä käyttämällä.

Kuolonkolareista noin puolessa taustalla on kuljettajan terveysongelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu