Puheenaihe

Maksullista pysäköintiä vastaan ei syntynyt kansanliikettä – "Pieni lapsus" sattui automaattien käyttöönotossa

Stefan Repo pitää maksullista pysäköintiä myönteisenä uudistuksena. Hänen mukaansa nyt löytyy paremmin vapaita parkkipaikkoja lyhytaikaiseen pysäköintiin. Hänestä on myös hyvä, että ensimmäinen tunti on pysäköijälle ilmainen.

Tuomas Massinen

Autoilijat ovat ottaneet vuoden alussa voimaan tulleen maksullisen pysäköinnin ”kohtuullisen kivasti vastaan”, kertoo Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm.

– Homma on toiminut aika hyvin. Suurta kansanliikettä ei ole syntynyt parkkimaksuja vastaan, Holm muotoilee.

Autoilijoilta on tullut maksullisesta pysäköinnistä liikennesuunnitteluun ”joitakin kymmeniä palautteita”. Näiden perusteella on paljastunut ”pieniä lapsuksia”, joita on pitänyt korjailla.

Ei maksullinen pysäköinti ole kaupungille merkittävä tulonlähde."

– Ruotsin kieli unohtui maksuautomaattien käyttöjärjestelmistä. Isompia pielessä olevia asioita ei ole tullut ilmi.

Tammikuussa kirjattuja maksullisia pysäköintitapahtumia oli Tikkurilassa 6 446, Myyrmäessä 1 787 ja Kivistössä 891. Uudistuksen on jo havaittu tuovan hyötyjä pysäköijille.

– Pysäköintipaikkoja on ollut paremmin saatavilla erityisesti niillä alueilla, joilla on aiemmin ollut pitkä aikarajoitus, kertoo Vantaan liikennesuunnittelija Jenni Holm.

Kaupungille kertyi tammikuussa yhteensä 7 668 euroa pysäköintituloja. Autoilijat hoitivat 67 prosenttia parkkimaksuista Easyparkin ja Parkmanin mobiilisovelluksilla, 3 prosenttia soittopalvelulla ja 30 prosenttia parkkiautomaateilla. Kaikki automaatit on jo asennettu, ja näistä neljä on Tikkurilassa, kaksi Myyrmäessä ja yksi Kivistössä.

Pidempiaikaisessa pysäköinnissä ensimmäinen tunti on nyt maksuton, ja sen jälkeen maksu on Tikkurilan keskeisimmillä paikoilla kaksi euroa tunnilta ja muualla euron tunnilta. Maksullisuus on voimassa arkisin kello 7–19 ja lauantaisin kello 9–15.

– Ei maksullinen pysäköinti ole kaupungille mikään merkittävä tulonlähde, Markus Holm huomauttaa.

Vantaa pyrkii uudistuksella enemmänkin tehostamaan autopaikkojen käyttöä. Tavoitteena on, että asiointiin tarkoitetut parkkipaikat ovat palveluiden käyttäjien saatavilla, eivätkä pitkäaikaisessa käytössä, kuten asukaspysäköinnissä.

Löytyykö parkkipaikka aiempaa helpommin?

Ei
67% (39 ääntä)
Kyllä
33% (19 ääntä)
Ääniä yhteensä: 58

Uusi käytäntö

Pysäköinti on ollut vuoden alusta maksullista Tikkurilan, Myyrmäen ja Kivistön keskustojen ja asemanseutujen katu- ja torialueilla sekä kaupungin parkkialueilla.

Tikkurilassa muuttui maksulliseksi 470 autopaikkaa, jotka sijaitsevat muun muassa Asematien, Ratatien ja Tikkuraitin ympäristössä.

Myyrmäessä maksullinen pysäköinti koskee 370:tä paikkaa, jotka sijaitsevat Vaskivuorentieltä Rajatorpantielle ja Ruukkukujalta Jönsaksentielle. Näistä 220 autopaikkaa poistuu ensi kesänä asuntojen tieltä.

Kivistössä on 65 maksupaikkaa Aurinkokivenkujalla sekä Keimolantien ja Ruusukvartsinkadun osuuksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liityntäpysäköinti säilyy maksuttomana vain matkakortin käyttäjille – uusi käytäntö alkaa kevään aikana27.1.2018 07.15
Mielipide: Vantaan pysäköintiongelma voi olla oire isommasta ongelmasta18.1.2018 19.35
Mielipide: Maksullisista pysäköintialueista pitäisi tiedottaa paremmin 14.1.2018 08.30
Kohuttu parkkimaksujen aika alkaa ensi viikolla – Nämäkin paikat muuttuvat Tikkurilassa maksullisiksi28.12.2017 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu