Puheenaihe

Haluatko synnyttämään Espooseen? Uudessa sairaalassa jokaisella on oma perhehuone

SYNNYTYKSET Synnytykset siirtyvät Jorvista Espoon sairaalaan.

Jokaisesta huoneesta saa perhehuoneen, iloitsee synnyttäneiden osaston osastonhoitaja Maarit Nykänen. Taustalla näkyvästä nojatuolista saa tehtyä vuoteen.

Johanna Halava

Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy vieressä sijaitsevaan Espoon sairaalaan 27. helmikuuta. Espoon sairaalan neljänteen kerrokseen muuttaa synnytysosasto, synnyttäjien päivystysvastaanotto sekä kaksi synnyttäneiden osastoa.

Jorviin jää yksi 16-paikkainen synnyttäneiden osasto, joka toimii Perhepesämallin mukaisesti. Se on tarkoitettu hyväkuntoisille äideille ja terveille vastasyntyneille.

Hätäsektioon pääsee minuutissa, kun leikkaussali sijaitsee samassa kerroksessa synnytysosaston kanssa.”

Tilat Espoon sairaalan neljännessä kerroksessa ovat tähän saakka olleet tyhjillään. Espoon sairaala aloitti toimintansa maaliskuussa 2017.

Synnytysosaston osastonhoitaja Tiina Pulli iloitsee uusista tiloista.

– Hätäsektioon pääsee minuutissa, kun leikkaussali sijaitsee samassa kerroksessa synnytysosaston kanssa. Se on selkeä parannus, hän toteaa tyytyväisenä.

Pulli uskoo yhteistyön eri osastojen välillä syvenevän, kun kaikki toimivat samassa kerroksessa.

– Koen, että samoissa tiloissa oleminen on todella hyvä asia. Ehkä se myös madaltaa kynnystä mennä auttamaan osastolta toiselle. Tiloilla pystyy vaikuttamaan aika paljon siihen, miten ihmiset tekevät työtä, Pulli uskoo.

Synnytysosastolla on kiinteä amme kahdessa huoneessa, mutta pumpattava amme mahtuu kaikkiin kylpyhuoneisiin.

– Kaikilla on nyt mahdollisuus päästä ammeeseen, lisää Pulli.

Vuonna 2017 Jorvissa syntyi 50 lasta veteen.

Pullin mukaan uusissa tiloissa on myös paljon tekniikkaa mitä ei ennen ole ollut käytettävissä.

– Huoneissa oleviin televisioihin voi laittaa esimerkiksi opasteklippejä ei-lääketieteellisistä kivunlievitysmenetelmistä, hän kertoo.

Synnyttäneiden osaston osastonhoitaja Maarit Nykäsen mielestä parasta uusissa tiloissa on se, että kaikki huoneet ovat yhden hengen huoneita, joista jokaisesta on mahdollista tehdä perhehuone.

– Huoneessa olevasta nojatuolista pystyy tekemään sängyn. Eihän se luksussänky ole, mutta uskon, että perheet arvostavat mahdollisuutta omaan rauhaan, Nykänen sanoo.

Henkilökunnalla ei ole isoja kansliatiloja, vaan hoitajien työpisteet ovat lähellä potilaita.

Synnytyksiä Espoon sairaalassa arvioidaan olevan vuodessa 4 500. Niistä noin 500 on suunniteltuja sektioita eli keisarileikkauksia, joiden päivämäärä ja kellonaika päätetään etukäteen. Suunniteltuja keisarileikkauksia tehdään erilaisista lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi sikiön perätilan tai sikiön koon ja äidin lantion välisen epäsuhdan vuoksi.

– Vuorossa olevista kätilöistä kaksi on mukana suunnitelluissa sektioissa. Kätilöitä on koulutettu instrumenttihoitajan ja heräämöhoitajan rooleihin, kertoo Pulli.

Synnytystoiminnoille tarvittiin uudet tilat, sillä Jorvin leikkaussalit ja niiden alla olevassa kerroksessa sijaitseva synnytysosasto peruskorjataan.

Synnytysyksikkö Espoon sairaalassa

Synnytysosasto: 9 synnytyshuonetta, kaksi leikkaussalia, heräämö.

Synnyttäneiden osastot: Yhteensä 29 hoitopaikkaa yhden hengen huoneissa. Äidin ja vauvan lisäksi huoneissa voi yöpyä yksi aikuinen.

Jorviin jää Perhepesä

Jorvissa toimii edelleen äitiyspoliklinikka, Perhepesämallin mukaan toimiva 16-paikkainen synnyttäneiden osasto sekä 27-paikkainen vastasyntyneiden osasto sairaalahoitoa tarvitseville vastasyntyneille.

Lähde: Hus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu