Puheenaihe

Isien osuus vanhempainvapaasta ei pitene – HS: Ministeri kaataa perhevapaiden uudistuksen

Annika Saarikko (kesk.)

Arkisto

Isien osuus vanhempainvapaasta ei pitene ainakaan tällä hallituskaudella.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi Helsingin Sanomille perjantaina, että hallituksessa pitkään valmisteltu perhevapaiden uudistaminen kaatuu.

Uudistus olisi tiennyt noin 100 miljoonan euron lisärasitetta julkiselle taloudelle muun muassa uusien päiväkotien rakentamisen takia ja veromenetysten vuoksi.

Saarikon mukaan lisärahoitusta ei ollut tiedossa, joten päätti pysäyttää koko uudistuksen.

Saarikon mukaan päätös oli pettymys, ja uudistusta valmisteltiin liian tiukoissa taloudellisissa puitteissa.

Uudistuksen tavoitteena oli kannustaa isiä jäämään kotiin hoitamaan lapsia. Samalla hallitus halusi parantaa nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla.

Kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi Ylen mukaan, että uudistusta ei saa vielä haudata. Hän aikoi viedä esityksen hallituspuolueiden puheenjohtajien trioon käsiteltäväksi.

Toimihenkilöjärjestö STTK ilmoitti tuoreeltaan olevansa "äärettömän pettynyt".

– Tavoitteenamme oli perhevapaiden uudistamisessa työelämän tasa-arvon lisääminen, työn ja perheen yhteensovittaminen, joustavuus ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Kun hallitus päätti keskeyttää hankkeen valmistelun, tarpeelliset uudistukset jäivät hamaan tulevaisuuteen, johtaja Katarina Murto STTK:sta totesi.

Isille olisi uudistuksessa annettu kiinteä osuus vanhempainvapaasta. Murron mukaan tästä on pidettävä kiinni jatkossakin.

– Isien kiintiöiden kasvattaminen olisi välttämätöntä, koska sillä on ohjaava vaikutus siihen, että isät myös käytännössä tarttuisivat perhevapaamahdollisuuteen.

Myös Murto katsoo, että uudistusyrityksessä painotettiin liikaa kustannusten neutraaliutta.

– Nyt kaatuneen hankkeen valmistelu antaa hyvät lähtökohdat seuraavalle yritykselle, joka on saatava nopeasti vauhtiin viimeistään seuraavan hallituksen toimesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihreiltä ja perussuomalaisilta arvosteluryöppy perhevapaauudistuksen kariutumisesta – "Lisäresurssien tarve oli selvillä jo vuonna 2017"9.2.2018 15.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu