Puheenaihe

Vihreiltä ja perussuomalaisilta arvosteluryöppy perhevapaauudistuksen kariutumisesta – "Lisäresurssien tarve oli selvillä jo vuonna 2017"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko

Janne Koivisot/Arkisto

Oppositiopuolueet arvostelevat kovin sanoin perheministeri Annika Saarikon (kesk.) ratkaisua luopua pitkään valmistellusta perhevapaiden uudistuksesta.

Työmarkkinajärjestöjen kanssa valmisteltu paketti olisi lisännyt merkittävästi isien osuutta vanhempainvapaasta isäkiintiöllä. Samalla nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla olisi parannettu.

Uudistus karahti Saarikon mukaan sen tuomiin noin 100 miljoonan euron lisäkustannuksiin, joihin hallitus ei ollut valmistunut. Saarikko sanoi olevansa pahoillaan, kun joutui kaatamaan uudistuksen.

Vihreiden varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hanna Halmeenpään mukaan uudistuksen kariutuminen on vakava epäonnistuminen hallitukselta. Hän syyttää tuloksesta kokoomusta ja keskustaa.

– Isien perhevapaakiintiötä piti nostaa, äitien työllisyyttä piti edistää ja perhevapaiden joustavuutta lisätä. Mitään näistä ei hallitus nyt saa aikaan. Hallitus ajoi itse itsensä nurkkaan asettamalla liian tiukat ehdot hankkeelleen, Halmeenpää sanoo tiedotteessa.

Vihreät tarjosi hallitukselle ns. 5+5+5-mallia, jossa ansiosidonnaisista vanhempainvapaista isälle korvamerkittämisiin 5 kuukautta ja äidille 5 kuukautta. Loput 5 kuukautta vanhemmat saisivat jakaa haluamallaan tavalla.

Tämä olisi vihreiden mukaan ollut ensimmäinen askel ns. 6+6+6-malliin.

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra tyrmää ministeri Saarikon väitteen siitä, että mikään uudistusta valmistellut taho ei ottanut kokonaisuutta riittävästi huomioon.

– Perussuomalaisille oli täysin selvää, että julkituotuihin tavoitteisiin ei voida päästä pelkästään siirtelemällä etuuksia isille tai kepittämällä äitejä pois kotoa. Ymmärrys lisäresurssien tarpeesta oli selvillä jo elokuussa 2017.

Purra kysyy, eikö keskusta nähnyt, mihin kokoomus uudistuksessa pyrkii.

Hän syyttää etenkin kokoomusta perheiden kepittämisestä tiukalla kiintiöajattelulla.

Perussuomalaiset ovat myös antaneet oman esityksensä perhevapaiden uudistamiseksi.

– Esittämässämme mallissa on pidennetty vanhempainvapaa ja porrastettu hoitovapaa. Siinä lisätään joustoja ja vahvistetaan selvästi isän roolia. Perheiden valinnanvapaus omiin ratkaisuihin säilyy, vaikka erilaisia kannustimia lisätään työllisyys- ja muut näkökulmat huomioiden, Purra sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ilmaisi myös pettymyksensä korosten, että työtä ei voi lopettaa. Perhevapaauudistukselle on Sarkomaan mukaan laaja yhteiskunnallinen kannatus.

– On perin kummallista, jos historiallisen uudistava ja vielä perheministerin omaava hallitus peruuttaisi perhevapaauudistuksen tilanteessa, jossa uudistuksen tarve on huutava. Työtä ei voi, eikä saa jättää kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Isien osuus vanhempainvapaasta ei pitene – HS: Ministeri kaataa perhevapaiden uudistuksen9.2.2018 14.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu