Puheenaihe

Kokonaiskuva viimein selville: Kouluille ja päiväkodeille tehdään ensi kertaa laaja kysely sisäilmaoireista

Sami Kanerva toimii sisäilma-asioiden neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Arkisto/Antti Nyman

Vantaa aikoo ensi kertaa teettää laajan oirekyselyn sisäilma-asioista kaupungin kouluihin, päiväkoteihin ja ammattioppilaitoksiin.

Lisäksi Vantaa aikoo palkata tänä vuonna tilakeskukseen ja kouluterveydenhuoltoon kaksi henkilöä, jotka keskittyvät sisäilmaongelmien ratkaisuun.

Sisäilma-asioiden neuvottelukunta laati esityksen asioista Vantaan kaupunginhallitukselle tiistaina.

Kaupunginhallitus ryhtyy seuraavaksi viemään asioita eteenpäin. Kaupungin virkamiehet valmistelevat esityksen, joka mennee monien eri lautakuntien päätettäväksi.

– Asian valmistelu lähtee liikkeelle aikalailla heti. Oirekyselyn aikataulu ei ole selvillä, mutta tavoitteena on, että se toteutetaan mahdollisimman pian, selvittää neuvottelukunnan puheenjohtaja Sami Kanerva.

Oirekyselyn tekee toistaiseksi tuntematon ulkopuolinen toimija. Tätä varten on tarkoitus tehdä normaali hankintalain mukainen kilpailutus.

Kysely ja lisärekrytoinnit rahoitetaan 0,5 miljoonan euron lisämäärärahalla, jonka neuvottelukunta sai Vantaan kaupungilta tätä vuotta koskevissa budjettineuvotteluissa.

Oirekyselyn aikataulu ei ole selvillä, mutta tavoitteena on, että se toteutetaan mahdollisimman pian."

Kanervan mukaan syksyllä ja talvella sisäilmaoireita ei ole tullut ilmi "aiempaa enemmän eikä vähemmän" kouluissa ja päiväkodeissa.

– Vantaalla oireillaan jatkuvasti, Kanerva sanoo.

Sisäilmaongelmista halutaan nyt vihdoin saada kattava kokonaiskuva oirekyselyn avulla.

– Haluamme tietää, kuinka laajaa oireilu on ja missä oireita on. Kyselyä voidaan myös käyttää korjauskohteiden priorisointiin, Kanerva kertoo.

Nyt laaditut toimenpiteet tähtäävät siihen, että Vantaan uudis- ja korjausrakentamisen laatu nousee, kiinteistöjen huolto ja ylläpito paranee ja sisäilman takia oirehtivien hoitoon pääsy nopeutuu.

Lukioihin oirekyselyä ei tehdä, sillä niissä sisäilmaoireita selvitellään osana erillistä projektia.

Vantaalla ei ole aiemmin tehty kattavaa oirekyselyä kouluille ja päiväkodeille.

– Näin laajaa oirekyselyä ei ole tehty, sillä kyseessä on mittava hanke, joka ei vielä itsessään korjaa ongelmia, vaan ainoastaan kertoo niiden laajuuden, Kanerva perustelee.

Kaupungin talousarviossa vuodelle 2018 on varattu 1,2 miljoonan euron lisäpanostus sisäilma-ongelmien hoitamiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Lisäksi taloussuunnitelmaan on varattu 0,5 miljoonan euron lisämääräraha.

Vantaan kaupunginhallitus asetti neuvottelukunnan elokuussa 2017. Neuvottelukunnan tehtävänä on seurata sisäilma-asioiden käsittelyä Vantaan kaupungissa. Sen toimikausi on vuoteen 2019 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu