Asuminen

VAV:n remonttiasiakirjoissa on kiellettyjä nimiä – "Saahan siinä yritys melkoisen kilpailuedun"

OIKEUS Hankintalaki kieltää tuotenimet tarjouspyynnöissä. VAV ei kieltoa noudata.

VAV Asunnot oy:n tavassa tulkita hankintalakia on asiantuntijan mukaan ongelmansa. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo/arkisto

VAV Asuntojen (myöhemmin VAV) tarjouspyynnöt sotivat hankintalakia vastaan.

Muun muassa tammikuussa julkaistuissa VAV:n kylpyhuoneremonttia koskevissa tarjouspyynnöissä on mainittuna tuotenimiä, joita remonteissa voi käyttää. Tarjouspyynnöt löytyvät julkisesta Hilma-ilmoituskanavasta.

Toisen tuotteen käyttämiselle on hankittava etukäteen VAV:n hyväksyntä."

Hankintalaki määrää, ettei esimerkiksi remontin tilaaja saa tarjousta pyytäessään edellyttää tietyn yrityksen tuotteen tai tuotteiden käyttämistä. Pykälillä pyritään estämään se, että julkisissa hankinnoissa suosittaisiin tiettyjä tavaramerkkejä tai tuotenimiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton hankintalain asiantuntijan Jukka Lehtosen mukaan hankintalain mukaista ei yleensä ole, jos esimerkiksi kylpyhuoneremontin urakoissa edellytetään urakoitsijan käyttävän tietyn merkkistä laattaa.

VAV:n urakkaohjelmassa todetaan, että mainittujen rakennustuotteiden asemasta urakoitsija voi käyttää muita samanlaatuisia tuotteita, mutta tuotteille on hankittava etukäteen VAV:n hyväksyntä. Lisäksi todetaan, että urakoitsija on velvollinen omalla kustannuksellaan hankkimaan tarvittavat kokeet ja mallit samanlaatuisuuden osoittamiseksi.

Miksi tietty tuote oletetaan ”oikeaksi” ja mittapuuksi muille?"

Lehtonen korostaa, että lakia lähtökohtaisesti rikotaan, jos mahdollisuus tuotteen vaihtoon annetaan vain tietyillä ehdoilla. Vaikka oikeus käyttää toista tuotetta mainittaisiin, tarjouspyynnössä ei saisi olla yrityksen nimeä tai tuotenimeä, toteaa Lehtonen.

– Saahan sellaisenaan kelpaava tietyn yrityksen tuote melkoisen kilpailuedun, jos kilpailevan yrityksen vastaava tuote kelpaa vain, jos sille hankitaan erikseen rakennuttajan hyväksyntä ja tuote mahdollisesti joudutaan testaamaan urakoitsijan kustannuksella. Miksei tarjouspyynnössä mainittu tuote joudu samanlaiseen hyväksyntään ja testiin? Miksi se oletetaan ”oikeaksi” ja mittapuuksi muille? kysyy Lehtonen.

Lehtosen mukaan tarjouspyynnössä voidaan mainita esimerkiksi jokin turvastandardi, joka tuotteen tulee täyttää. Silloin urakoitsijan on todistettava, että mahdollisesti käytettävä tuote täyttää vastaavat kriteerit, jos sillä ei ole standardia.

Tuotenimen tai tavaramerkin mainitseminen on Lehtosen mukaan vain äärimmäisen harvoin hankintalain mukaista. Poikkeustapaukset ovat sellaisia, joissa tuotteet kuvaaminen muutoin on mahdotonta tai merkki on valittu esimerkiksi suunnitelman kilpailutuksen kautta.

VAV:n kiinteistöpäällikkö vastaa: Emme me suosi ketään  

VAV:n kiinteistöpäällikkö Jukka Aalto ei koe VAV:n rikkovan hankintalakia, vaikka tarjouspyynnöissä on tuotenimiä ja tavaramerkkejä.

– En minä näe sitä sillä lailla. Urakoitsijat tietävät voivansa käyttää vastaavaa tuotetta urakkaohjelmassa esitetyllä tavalla kunhan esittävät vaihdon meille, toteaa Aalto.

Urakoitsijan on teknisillä argumenteilla todistettava, että tuote vastaa laadultaan tarjouspyynnössä esitettyä tuotetta.

– Tärkeintä tuotteissa on varaosasaatavuus. Se että remontissa käytettävät tuotteet ovat jatkossa huollettavissa.

Tuotteiden kuvaaminen ilman tuotenimiä on Aallon mukaan vaikeaa.

– Me emme suosi ketään.

Onko VAV:lla mielestäsi riittävät perusteet, jotta tuotenimiä voidaan mainita tarjouspyynnöissä?

Kyllä
50% (110 ääntä)
Ei
50% (108 ääntä)
Ääniä yhteensä: 218

Hankintalaki

Julkiset hankinnat on kilpailutettava, jos hankinnan taloudellinen arvo ylittää laissa asetetut euromäärät, eikä käsillä ole mikään laissa tyhjentävästi luetelluista poikkeusperusteista.

Tarjouspyynnössä ei saa edellyttää tietyn valmistajan tai tiettyä alkuperää olevien tavaroiden käyttöä.

KHO linjasi syrjiviksi koulun ompelukoneiden hankinnassa maininnan siitä, että koneet ovat esimerkiksi tiettyä merkkiä. KHO katsoi menettelyn suosineen kyseistä valmistajaa, vaikka nimen edessä oli maininta esimerkiksi.

VAV on käyttänyt tarjouspyynnöissä tai vastaava -ilmaisua mainiten sitä ennen tuotenimiä.

Lisää aiheesta

VAV:n kiinteistömassasta puolet korjaamisen tarpeessa – Hihat heiluvat, lisälainaa vältetään22.10.2016 21.00
Vuokra-asukkaat saivat haluamansa – Aluehallintovirasto: VAV:n johto rikkoi lakia29.6.2015 14.06

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu