Nuoret

Länsimäen nuorisotila remontoitiin viihtyisämmäksi lasten ideoilla – lue vinkit talvilomalle!

LÄNSIMÄKI Nuorisotila on sadan nuoren pistäytymispaikka.

Nuorisotyöntekijä Joonas Hämäläinen käy Länsimäen nutalaisten kanssa myös retkillä muun muassa kartingia ajamassa. Mohamed Omer ja Mahad Awad ovat nutalla lähes aina kun paikka on auki.

Marika Lumme

Länsimäen nuorisotilan eteisessä musiikki ja puheensorina kantautuvat kenkiä hyllyyn laittavan korviin vahvasti. Muutama riemunkiljahdus kuuluu Playstation-pisteen luona. Fifa-jalkapallopeli on tiukassa tilanteessa.

Nuorisotila avasi ovensa tänä vuonna uudistetuissa tiloissa. 80-luvulta peräisin olevien tilojen ilme haluttiin uudistaa vastaamaan ajan henkeä.

Pintojen lisäksi myös tilan rakennetta muutettiin ja nyt käytössä on useiden erillisten huoneiden sijaan yksi iso avara tila. Pari pienempää huonetta säilytettiin.

– Tämä helpottaa nuorisotyöntekijöiden työtä kun he voivat nähdä suurimman osan nuorista kerralla, kertoo Hakunilan alueen nuorisotyön esimies Katri Wallin.

Nuorisotilalla käy keskimäärin sata nuorta päivässä. Pienille ja isoille on eri ajat.

– Pienet pääsevät koulusta aiemmin, jolloin heillä on mahdollisuus viettää täällä iltapäivää. Isoille ovet aukeavat myöhemmin, jolloin heillä puolestaan on mielekästä puuhaa illaksi, Wallin kertoo.

Nuorisotyöntekijöitä on joka ilta vähintään kaksi. Pingis, biljardi ja konsolipelit ovat suosituinta puuhaa niin isojen kuin pienten lasten mielestä.

Nuorisotilassa työskentelevät kuulevat monenlaisia tarinoita. Wallinin mukaan joskus luottamuksen rakentaminen nuoreen voi viedä aikaa, mutta kun sen saa, on se palkinto työstä. Wallinin mielestä nuoret voivat tänä päivänä pääsääntöisesti hyvin.

– Irrallisuutta on jonkun verran. Nuorista voi tuntua, etteivät he kuulu mihinkään. Tärkeää on myös muistaa, että nuoret sisimmässään eivät välttämättä voi hyvin, vaikka kulissit ovat kunnossa, Wallin sanoo.

Wallin viittaa lasten taustoihin, joista löytyy hänen mukaansa kaikkea huonompiosaisista vanhemmista uraohjuksiin. Kun nuori etsii paikkaansa yhteiskunnassa, voi Wallinin mukaan joskus korkeat odotukset tuottaa suuria pettymyksiä, mikä horjuttaa nuoren itsetuntoa ja saattaa johtaa huonoille teille. Nuorisotilojen merkityksen hän näkee nykypäivän yhteiskunnassa erityisen tärkeänä.

– Tänne nuori saa tulla juuri sellaisena kuin on. Tämä on sitoutumaton vapaa-ajanviettopaikka, jossa kaikki hyväksytään, hän korostaa.

16-vuotiaat länsimäkeläiset Mahad Awad ja Mohamed Omer käyvät Länsimäen nuorisotilalla lähes joka kerta kun se on avoinna.

– On kivaa olla kavereiden kanssa, hengata, pojat kertovat.

Pleikan pelaaminen ja karting-reissut Oulunkylään nutan porukan kanssa ovat pojille mieluisia. Awad sekä Omer osallistuivat myös nuorisotilan uudistukseen. Heidän toiveistaan toteutui muun muassa uusien televisioiden saaminen nuorten käyttöön ja biljardipöydän violetti väri. Uusien kalusteiden kasaamiseen molemmat nuoret osallistuivat.

Pojat aikovat käydä nuorisotilalla niin pitkään kun se on mahdollista eli sen vuoden loppuun kun he täyttävät 18 vuotta. Awad suunnittelee hakevansa lukioon tai kaksoistutkinto-opiskelijaksi ammattikouluun. Omer toivoo saavansa kaksoistutkintopaikan ammattikoulusta.

Avoinna myös loma-aikaan

Länsimäen nuorisotila on avoinna 10–13-vuotiaille maanantaisin kello 14–16.30 ja keskiviikkoisin kello 14–16.30. 13–17-vuotiaille tila on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17–20.30 sekä perjantaisin kello 17–22.

Länsimäen nuorisotilassa on monenlaista toimintaa hiihtolomaviikolla. Maanantaina kokataan, tiistaina on luistelua ja kartingia, keskiviikkona vierailu Reaktorissa ja torstai megazonessa. Perjantaina nutan pienet pääsevät uimaan ja isot leffaan.

Nuorisotilan toiminta, kerhot ja retket ovat lapsille maksuttomia.

Lisätietoa Länsimäen nutan Facebook-sivuilta.

Länsimäen nuorisotilan ja kirjaston viralliset avajaiset uusien tilojen kunniaksi järjestetään 14. maaliskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Remontoitu Länsimäen kirjasto muuttuu pian omatoimikirjastoksi3.1.2018 07.05
Länsimäkeen tehdään uusi kiertoliittymä11.2.2018 08.05
Jonna, 15: Nuorisotalolla on aina hyvä olla27.11.2017 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Nuoret

Luetuimmat

Uusimmat