Puheenaihe

Talviloman käyntikohde naapurissa: Haltiassa karhut murahtelevat ja nuotio rätisee

KULTTUURI Luontoäidin kutsu -ääniteos tuo villin luonnon kaikkien ulottuville.

Kirsi Ihalainen on äänittänyt Haltian näyttelyyn monipuolisen äänimaailman. Tilassa voi myös halata kelopuuta. Ihalainen haluaa teoksellaan muistuttaa, kuinka tärkeä asia luonto on ihmiselle.

Markku Penttinen

Suomen luontokeskus Haltian Luontoäidin kutsu -teos on osa perusnäyttelyn uudistusta ja se vie äänien maailmaan. Teoksen on suunnitellut äänitaiteilija Kirsi Ihalainen. Teos tuo sisätiloihin myös sellaisia äänikokemuksia, joita kaikilla ei ole mahdollisuutta kuulla aidossa ympäristössä.

Kirsi Ihalainen on aina liikkunut paljon luonnossa. Opiskellessaan musiikkia hän kiinnostui muistakin äänistä ja siitä syntyi idea taltioida luonnon ääniä. Jo ensimmäinen äänityskerta koukutti.

Ihalainen oli aloittanut äänittämisen jo ennen kuin Haltia tilasi häneltä teoksen.

Ääniteos vie kaatosateeseen, ukonilmaan ja nuotiotulen rätinään."

– Halusin tuoda metsän sisätilaan. Tilassa oli jo 16 kaiutinta, mutta halusin luoda tilan uudestaan niin, että tilallinen kokemus olisi entistä vahvempi. Sain toteuttaa visioni ja kaiuttimia on nyt yhteensä 22 kappaletta.

Teoksen 23. kanava mahdollistaa teoksen kuuntelun myös kuulolaitteella.

Ääni-installaatio on hämärässä huoneessa. Paksut matot vaimentavat askelten äänet. Kaiuttimia on kätketty erilaisiin paikkoihin. Kun sulkee silmät ja keskittyy kuuntelemaan, luontokokemus on todentuntuinen.

Ääniteos vie kaatosateeseen, ukonilmaan ja nuotiotulen rätinään. Linnut laulavat, kurjet huutavat, ketut ja ahmat ääntelevät, karhut murahtelevat. Kelo natisee.

Teoksessa on mukana neljä elementtiä: vesi, maa, ilma ja tuli. Kirsi Ihalainen sai inspiraatiota äänimaiseman kokoamiseen niin Kalevalasta kuin suomalaisesta mytologiastakin.

Taiteilija tarvitsi materiaalin äänittämiseen paljon aikaa. Hän teki lukuisia matkoja eri puolille Suomea, tarpoi välillä umpihangessa tai odotteli piilossa sopivaa hetkeä.

Monet luontoharrastajat ovat auttaneet hyvien äänityspaikkojen löytämisessä.

– Olen muun muassa selvittänyt, kuka tuntee hyvin tietyn eläimen elintavat, joten olen ollut yhteydessä muun muassa majava- ja ahmatutkijoihin. Yksi yhteistyökumppanini on Olli Lamminsalo Kuusamosta. Sain hyödyntää valokuvaajille tarkoitettuja piilokojuja, Kirsi Ihalainen kertoo.

Eläinten soidinäänet ovat kiehtovia, mutta niiden lisäksi Kirsi Ihalainen on äänittänyt paljon erilaisia eläinten ääniä, koska niiden merkitys kiinnostaa häntä.

Äänittäjä tarvitsee erilaisia mikrofoneja, joilla voi äänittää eri etäisyyksiltä.

– Erilaiset mikrofonit ovat äänittäjälle yhtä tärkeitä kuin erilaiset linssit ovat tärkeitä valokuvaajille, Kirsi Ihalainen havainnollistaa.

Helsingissä asuvalle Ihalaiselle on kertynyt äänitystyön aikana tuhansia matkakilometrejä, koska Etelä-Suomessa ei voi äänittää.

– Täällä on aina liikenteen melua ja muuta häiritsevää ääntä. Nuuksiossakaan ei voi äänittää, koska ihmiset puhuvat lenkkipoluilla ja ääni kaikuu joka paikkaan.

Ahman pesällä äänittäminen on ollut Kirsi Ihalaisen mielestä kaikkein kiehtovin kokemus.

– Ahma on muutenkin minun lempieläimeni. Olen kiitollinen siitä, että olen nähnyt ahman luonnossa muutaman kerran. Toivon, että tämä ääniteos muuttaa asenteita vihattua eläintä kohtaan.

Kirsi Ihalainen

Äänitaiteilija Kirsi Ihalainen luo suuria ääni-installaatioita, ääniä sekä musiikkia peleihin ja elokuviin. Hän suunnittelee myös interaktiivisia ääniapplikaatioita.

Hänen teoksensa “Finnish Forest Frequencies” on ollut esillä mm. Reykjavikissa, Tokiossa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä teos valittiin myös maailman suurimpaan taidekilpailuun ArtPrizeen Yhdysvaltoihin Michiganiin.

Ihalainen on luonut myös halattavan ja soivan, mobiililla toimivan Kelosound® -äänipuun.

Suomen Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84.

Avoinna talvikaudella tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Suljettu maanantaisin, mutta viikolla 8 Haltia on avoinna myös maanantaina 19.2.

Luontoäidin kutsu -teos on osa Suomi100 -juhlavuoden kokonaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu