Puheenaihe

Suomen matkailu kasvaa Ruotsiakin nopeammin – "Täällä määritelläänkin nyt uusiksi matkailun luksuksen käsitettä"

Suomen matkailuvaltit ovat luonto ja hiljaisuus.

Heli Kurimo

Suomessa lyötiin viime vuonna kaikkien aikojen matkailuennätys, kun ulkomaiset yöpymiset kasvoivat 813 000 yöpymisellä 6,6 miljoonaan. Kasvua oli yhteensä 14 prosenttia. Edellinen ennätys tehtiin vuonna 2013, jolloin ulkomaisia yöpymisiä oli 5 860 000.

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kasvu oli paljon hitaampaa.

– Suomen juhlavuonna koettu ennennäkemätön mediahuomio ja kärkisijoitukset kiinnostavimpien matkakohteiden listauksissa kiinnittivät katseet Suomeen. Osasimme ennakoida reipasta kasvua, mutta tämä oli enemmän kuin uskalsimme toivoa, sanoo Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen.

Erityisesti kasvoi aasialaisten yöpymisten osuus, jossa kasvua oli peräti 21 prosenttia edellisvuodesta. Aasiasta tulee Suomeen nyt enemmän ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä kuin Skandinaviasta tai Venäjältä. Yli puolet yöpymisistä tulee kuitenkin edelleen Euroopan Unionista.

Vetovoimaisimpia matkailualueita ovat pääkaupunkiseutu ja Lappi.

Suomea pidetään nyt trendikkäänä matkailumaana, sillä matkailijat etsivät uusia ja turvallisiksi miellettyjä kohteita. Suomen valtteja ovat muun muassa luonnon läheisyys, väljyys ja hiljaisuus.

Matkailun kestävän kehittämisen näkökulmasta kasvava turismi tuo kuitenkin haasteita. Sen vuoksi Suomen kannattaakin Business Finlandin mukaan keskittyä tuottamaan matkailupalveluita asiakasryhmille, jotka ovat valmiita maksamaan laadukkaista elämyksistä. Luksus-elämyksille on maailmalla kova kysyntä.

– Matkailun tulevaisuudennäkymät ovat Suomessa erinomaiset, ja täällä määritelläänkin nyt uusiksi matkailun luksuksen käsitettä, Virkkunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu