Asuminen

Myyrmäen keskusta mullistuu lähivuosina: Myyr York saa "pilvenpiirtäjänsä"

RAKENTAMINEN Myyrmäen keskustaan rakentuu monta asuintornitaloa. Uusia asukkaita on tulossa useita tuhansia.

Pentti Koverskoi toivoo uudistusten tuovan Myrtsiin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja. Taustalla rakennetaan senioreiden asumiskeskusta.

Tuomas Massinen

Myyrmäen keskustan ilme muuttuu nykyistä jylhemmäksi lähivuosina. Alueelle pystytetään useita korkeita asuintornitaloja, joiden kivijalkaan tulee liike-, myymälä- ja ravintolatilaa.

– Myyr York saa nyt torninsa, sanailee Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

Kallaluodon mukaan Myyrmäestä tehdään muutoksilla nykyistä eläväisempi ja kaupunkimaisempi keskus. Kaupunkirakennetta tiivistävät uudistukset tuovat koteja tuhansille uusille asukkaille.

Ensimmäinen suuri, 36 000 kerrosneliön keskittymä nousee Liesitorin ja Paalutorin väliin. Alueen rakentaminen käynnistyi jo viime vuonna, kun VAV Palvelukodit Oy:n senioreiden asumiskeskusta alettiin rakentaa.

– Kokonaisuuden maamerkkeinä ovat 12-, 14- ja 16-kerroksiset tornitalot, joiden keskelle Myyrmäenraitin varrelle tulee Ruukkutori.

Ruukkutori on pieni aukio, jota elävöittävät kahviloiden ja ravintoloiden terassit sekä kivijalkaliikkeet.

Kolmen tornin huoneistot on mitoitettu 600 asukkaalle. Noin 60 prosenttia niistä on Hartelan omistusasuntoja, loput Hoasin opiskelija-asuntoja ja VVO:n vuokrakoteja.

– Asuntojen rakentaminen alkaa ehkä syksyllä. Korttelit ovat valmiit viiden vuoden kuluttua, Kallaluoto arvioi.

Toinen iso, 41 000 kerrosneliön kokonaisuus rakentuu samalla aikataululla Myyrmäentie 2:een, vanhan Kalevan talon tilalle. Sammon toimistotalo on tarkoitus purkaa ensi vuonna, kun asemakaava on vahva.

– Sen paikalle rakennetaan 800 asukkaalle kolme 16-kerroksista asuintaloa ja 4–8-kerroksisia taloja.

Kolmas suuri kokonaisuus tuo Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen sekä Liesikujan parkkipaikkojen tilalle 70 000 kerrosneliötä asuntoja ja liiketiloja. Asuntoihin mahtuu 1 200 ihmistä.

– Suunnittelukilpailu asumisoikeus- ja liikerakentamisesta alkaa ensi syksynä. Keskittymän valmistumiseen menee yli viisi vuotta. Asuintorneja tulee varmasti.

Neljäskin kokonaisuus on jo vireillä, mutta tästä Kallaluoto on vielä vähäsanainen. Kivikirveenkujalle kaavaillaan asuintaloja. Suunnittelukisa pidetään ensi syksynä.

Myyrmäkeläisissä uudistukset herättävät monenlaisia ajatuksia. Pentti Koverskoin mielestä Myyrmäkeen mahtuu hyvin tornitaloja ja tuhansia uusia asukkaita, vaikka väestöä on jo nyt paljon. Koverskoi toivoo, että uudistukset tuovat etenkin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja.

Kirsti Mäenpää taas torppaa tornitalojen rakentamisen.

– Siinä mennään liikaa Amerikan malliin. Tarvitseeko täällä matkia Amerikkaa?

Mäenpäästä lähiötunnelma kärsii tornitalojen ja alueen tiivistämisen myötä. Hän pitää hyvänä sitä, että Paalutoria pidetään eläväisenä ja uusia palveluita tulee.

– Toivon tänne kangaskauppoja, taideliikkeitä ja vaatekauppoja.

Oletko tyytyväinen Myyrmäen keskustasuunnitelmiin?

Kyllä
63% (91 ääntä)
En
37% (54 ääntä)
Ääniä yhteensä: 145

Katuja, puistoja ja toria uusitaan

Keskustan hankkeiden yhteydessä uusitaan myös useita katu- ja puistoalueita. Esimerkiksi Paalukylänpuiston pohjoisreunaan, Myyrmäenraitin varteen on suunniteltu oleskeluaukiota, jonka luona on tilavaraus tavallista erikoisemmalle leikkipaikalle.

Ulkoalueille tuodaan myös lisää erilaisia taideteoksia.

Pysäköintiä siirretään uusien talojen osalta maanalaisiin laitoksiin. Kävelykeskustaa kehitetään muun muassa Myyrmäenraitin eteläpäässä ja Paalutorilla. Myös torin merkitystä tapahtuma- ja kauppatorina pyritään lisäämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäen keskustaan tehdään uusi aukio – Paalutori säilyy11.10.2016 07.10
Myyrmäen keskusta uudistuu – näin muutos näkyy katukuvassa16.3.2016 06.10
Myyrmäen keskustaan tulee suunnittelukilpailu8.5.2014 07.00
Sadat pysäköintipaikat pois Myyrmäestä – "Keskustaan ei jää yhtään maanpäällistä parkkipaikkaa"12.12.2015 06.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu