Puheenaihe

Asuntokaupassa iso muutos: viime vuosien himoituimmat kohteet romahtivat 21,5 prosenttia

Kuvituskuva.

ARKISTO/Juha Perämäki

Uusien kerrostaloasuntojen kauppa romahti tammikuussa. Kiinteistövälitysalan Keskusliitto KVKL kertoo, että uusien kerrostaloasuntojen myyntimäärä jäi 21,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kaikkiaan uusien asuntojen kauppa hidastui tammikuussa ja jäi 7,5 prosenttia viime vuoden tammikuusta.

Asuntokaupassa näyttää tapahtuneen tammikuussa käänne, sillä vielä viime vuonna sekä uudet kerrostaloasunnot että uudet omakotitalot olivat haluttuja kohteita ja niiden kysyntä oli vilkasta.

Käytettyjen asuntojen kauppa sen sijaan piristyi: niitä myytiin tammikuussa 4,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Käytettyjä asuntoja myytiin kiinteistövälittäjien kautta tammikuussa 4 79 kappaletta. Käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppa kipusi viime vuoden tammikuuhun nähden 5,9 prosentin kasvuun.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että muissa Suomen 10 suurimmassa kunnassa. Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen neliöhinta käytetystä kerrostaloasunnosta oli tammikuussa 4 387 euroa. Viime vuoden tammikuuhun verrattuna hinta on kivunnut 4,5 prosenttia.

Muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon neliöhinta nousi tammikuussa 2,6 prosenttia verrattuna vuoden 2017 joulukuuhun. Siellä käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta on 2 256 euroa. Vuoden takaiseen hinta on noussut 4,2 prosenttia.

Helsingistä käytetyn kerrostaloasunnon sai tammikuussa keskimäärin 5 020 euron neliöhintaan, kun se Espoossa maksoi 3 560 euroa ja Vantaalla 2 789 euroa. Helsingissä käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat nousseet vuoden takaisesta 6,2 prosenttia, Espoossa 2,5 ja Vantaalla 2,0 prosenttia.

Espoossa käytettyjen kerrostaloasuntojen hintakehitys kääntyi kuitenkin laskuun viime vuoden lopussa: niiden neliöhinta laski 0,6 prosenttia suhteessa vuoden 2017 joulukuuhun. Vantaalla hinta nousi 5,0 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia suhteessa joulukuuhun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu