Puheenaihe

Ammattiliitto varoittaa: yksityiset päiväkodit lakkoon – nollasopimuksille halutaan loppu

Yksityisten päiväkotien työntekijät aikovat ryhtyä lakkoon. Lakolla halutaan vauhdittaa muun muassa nollasopimusten poistumista. – Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Yksityisen sosiaalialan neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina ja sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia ry on jättänyt lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle.

Valtakunnallinen työnseisaus alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7. maaliskuuta kello 6.00 ja päättyy seuraavana päivänä kello 23.59.

Talentian lisäksi mahdollisessa lakossa on myös kolme muuta ammattiliittoa: JHL, Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN ja Jyty-Pardia-STHL Neuvottelujärjestö.

Suurin kiistakysymys on ollut palkkaratkaisu. Palkansaajaosapuolille on ollut myös tärkeää saada loppu niin sanottujen nollasopimusten käytölle, jossa työntekijä kutsutaan töihin vain tarvittaessa.

Talentia tavoittelee vähimmäistyöaikaa, jossa tietty tuntimäärä olisi taattu.

Talentia vaatii palkankorotusten kohdentamista ohjaajien, lastentarhanopettajien ja sosiaalityöntekijöiden palkkaukseen.

– Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden sosionomien palkat ovat yksityisellä sektorilla jääneet jälkeen kunta-alan palkoista, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

– Yksityinen sosiaalipalveluala on kasvava sektori, jonka on syytä pitää huolta kilpailukyvystään myös henkilöstön saatavuuden suhteen. Palkkoja ei kannata huonontaa yksityistämisen ja yrityskauppojen yhteydessä. Palkkojen halpuuttamisen aika on ohi, Ristimäki toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu