Puheenaihe

Liputta metrossa matkustanut mies takertui tolppiin ja potki vartijoita – toiselle vartijalle elinikäiset vammat

OIKEUS Helsingin hovioikeus ei muuttanut vartijoita metrossa potkineen miehen tuomiota muilta osin kuin alentamalla toisen vartijan saaman pysyvän haitan korvauksia.

Liputta metrossa matkustanut mies potki vartijoita lokakuussa 2015 ja tuomittiin tuntuviin korvauksiin. Helsingin hovioikeus alensi perjantaina toisen vartijan saaman pysyvän haitan osalta korvauksia.

Päivi Tuovinen

Liputta metrossa matkustaneen miehen matka tuli kalliiksi ja päätyi lopulta käräjille.

Tapahtumat saivat alkunsa lokakuussa 2015, kun 48-vuotias mies oli matkustanut ilman matkalippua Mellunmäestä Itäkeskukseen. Samaisessa metrojunassa oli ollut myös kaksi järjestyksenvalvojaa turvaamassa lipuntarkastajien työtä.

Mies oli saanut tarkastusmaksun, eikä suostunut poistumaan metrosta, jolloin lipuntarkastaja oli huutanut toista metrossa ollutta järjestyksenvalvojaa apuun. Valvojakin oli pyytänyt miestä poistumaan, mutta tämä ei totellut käskyä.

Tämän jälkeen mies päätettiin poistaa metrosta väkisin, jolloin tämä alkoi rimpuilla ja potkaisi toista vartijaa rintaan. Mies tarttui tässä vaiheessa kiinni vaunun sisällä olleeseen tolppaan vastustaen metrosta poistamista. Mies jatkoi rimpuilua vielä metrolaiturillakin, jolloin tämä päätettiin viedä maahan ja raudoittaa. Tätä ennen mies oli ehtinyt tarttua jo metrolaiturillakin olleeseen tolppaan.

Maahan viemisen yhteydessä järjestyksenvalvojan jalka jäi miehen alle, minkä johdosta tämä tunsi naksahduksen oikeassa polvessaan. Tässä yhteydessä paikalle oli tullut myös toinen järjestyksenvalvoja, jota mies potkaisi kahdesti polveen niin, että järjestyksenvalvoja sai elinikäisen vamman jalkaansa ja polvi jouduttiin myöhemmin leikkaamaan tähystämällä.

Miehen taltuttamiseksi tarvittiin lopulta yhteensä neljä henkilöä, kun avuksi tuli myös kaksi lipuntarkastajaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa 2016 miehen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta 16 päiväsakkoon eli maksamaan 128 euroa.

Oikeus määräsi miehen maksamaan myös korvauksia kivusta ja särystä 2 500 euroa sekä ja kosmeettisesta haitasta 200 euroa sekä toiselle vartijalle korvaukseksi kivusta ja särystä 900 euroa.

Lisäksi vakuutusyhtiölle maksettava korvaussumma aiheutuneista hoitokuluista ja sairauspoissaoloista oli 11 986,10 euroa.

Helsingin hovioikeus muutti perjantaina tuomiota ainoastaan alentamalla korvaussummaa toisen vartijan saaman pysyvän haitan osalta. Hovioikeus määräsi maksamaan pysyvästä haitasta 2 000 euron edestä korvauksia. Käräjäoikeus oli velvoittanut miehen 5 500 euron korvauksiin. Vartija vaati korvauksia pysyvästä haitasta 8 500 euroa.

Miehen kertomus tapahtuneesta eroaa huomattavasti järjestyksenvalvojien kertomasta.

Mies ei sanojensa mukaan ollut vastustellut, töninyt tai potkinut kumpaakaan vartijoista. Mies oli ehkä voinut kaatua toisen vartijan päälle, mikä oli johtunut siitä, että hänet oli kaadettu vartijoiden toimesta. Vartijoiden otteet miestä kohtaan olivat olleet tarpeettoman kovia. Tolppiin mies kertoi tarttuneensa estääkseen kaatumisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu