Puheenaihe

Kuvat: Urhean helsinkiläisperheen "talvisota" – Komeat lumipatsaat rikotaan lähes joka yö

Viikissä taistellaan nyt toivotonta taistelua, jossa perheen tekemät hienot lumipatsaat rikotaan toistuvasti. Tässä yhden patsaan kunniaksi tehty lumimuistomerkki.

Lukijan kuva

Helsingin Viikissä asuvan Jusken perheen talvipuuhat eivät ole menneet aivan nappiin. Juske on kuluvana talvena halunnut ilahduttaa viikkiläisiä lapsia upeilla lumiveistoksilla, mutta ne on jostain syystä tuhottu joka kerta.

Ensimmäisen lumipatsaan Juske rakensi kolmisen viikkoa sitten. 

– Silloin oli sopivia suojakelejä, joten rakensin perheen kanssa sellaisen 2,5-metrisen lumiakan, josta tulikin aika komea, Juske kertoo.

Tälle patsaalle kävi kuten monelle lumiveistokselle käy Suomen nykyisessä ilmastossa.

– Lumiakka kyllästyi ilmojen herraan ja suli pois, mutta sen tilalle tehtiin sitten delfiini. Nämä kaksi vielä säilyivät ilmivallalta, mutta sitten alkoi tapahtua, Juske kertoo.

Laskiaistiistaina Viikkiin valmistui suurikokoinen Vapaudenukko, mutta sen pää iskettiin irti keskellä päivää. Juske ja hänen perheensä eivät lannustuneet, vaan tekivät Vapaudenukon kunniaksi lyhdyllä varistetun ristin, jossa luki R.I.P.

– Tämä risti kaadettiin melkein heti. Minä pitäisin sitä melkein hautarauhan rikkomisena, lumirakennusmestari pamauttaa.

Sitten rakennettiin valasaiheinen patsas – ja varmemmaksi vakuudeksi jalustaan tuli vetoomus: "Anna mun elää". Turha toivo, ei annettu elää, vaan pian oli valaskin pirstoina. Paikalliset asukkaat rakensivat näille raunioille patsaiden historiaa kunnioittavan muistomerkin.

– Ketään ei ole saatu itse teossa kiinni, eikä yksikään terroristijärjestö ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi, Juske pahoittelee.

Särkemisvimma ei ole lannistanut Juskea, vaan patsaiden tilalle on jalostunut aina uusi muistomerkki. Kieltämättä tilanne miestä myös harmittaa.

– Nämä patsaathan on tarkoitettu kaikkien ohikulkijoiden iloksi, mutta nyt ne ovat sitten murskana. Tokihan tällainen kilpavarustelu on omalla tavallaan mielenkiintoista, vaikka mieluiten näkisin siinä alkuperäiset patsaat, Juske huokaa.

Juske haluaa käyttää jutussa vain etunimestään muodostettua lempinimeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu