Puheenaihe

Vantaalaiskoulu voitti kirjastokisassa pääpotin – Palkintorahoilla toteutetaan monta oppilaiden toivetta

KIRJAT Oppilaiden kirjastoidea arvioitiin parhaaksi satojen hakemusten joukosta. Voitto yllätti kaikki.

Elery Prost lukee kirjaa. Jabir Mohamed, Kätlin Väljak ja Milena Lahtinen taituroivat ikkunattomassa kirjastotilassa. Opettaja muistuttaa, ettei kirjaston rakenteissa saa normaalisti roikkua.

Johanna Erjonsalo

Koulukirjastojen kehittämiskilpailuun tuli hakemuksia 450. Paras niistä kaikista oli Kaivokselan oppilaiden tekemä kilpailutyö. Voitto ja 20 000 euron palkintosumma tulivat kaikille yllätyksenä. Myös hakemuksen tehneille Kaivokselan koulun oppilaille.

– Ajattelin, ettei voitto voi olla mahdollinen. Meidän ryhmätyö sujui siis niin hyvin, kertoo suunnitteluryhmässä mukana ollut 13-vuotias Elery Prost.  

Lukeminen antaa inspiraatiota."

Prost ja ryhmä muita koulun innokkaita oppilaita ideoivat karuun harmaaseen kellaritilaan sukellusvenettä jäljittelevän kirjaston.

Nykyisessä koulukirjastotilassa ei ole ikkunoita ja suuri osa teoksista on peräisin jo kauan sitten lakkautetun Kaivokselan kirjaston kokoelmista.

Suunnittelutyöryhmässä mukana ollut kymmenvuotias Jabir Mohamed kertoo toivoneensa kirjastoon riippusänkyjä. Niitä on tulossa. Palkintosummalla tila maalataan oppilaiden toiveiden mukaisesti keltaiseksi ja sinne hankitaan uusia kirjoja.

"Unelmien koulukirjasto" -suunnitelmassa otettiin huomioon Kaivokselan koulun monikulttuurisuus. Palkintorahalla ostetaan myös vieraskielisiä kirjoja.

Kilpailutyön tekemisessä ohjannut opettaja Anne Tiermas kertoo oppilaille olevan suuri merkitys sillä, että he näkevät omalla äidinkielellään kirjoitettuja kirjoja.

– He voivat iloita siitä, että he osaavat lukea kirjaa, jota muut eivät ymmärrä.

Kilpailun järjesti Kopioston ja Suomen Kulttuurirahaston yhteinen Lukuklaani-hanke. Lukuklaani-projektikoordinaattori Mikael Mäkitalo luettelee syitä, miksi voitto tuli Kaivokselaan.

– Kaivokselan koulukirjaston kokoelmat ovat tosi vanhoja, mutta silti heillä on aktiivista toimintaa. Koulu tekee itsekin töitä lukemisen edistämiseksi.

Mäkitalo on oikeassa. Kirjaston oven takana on vilskettä ja oppilaat osaavat nopeasti nimetä ne suositut kirjat, jotka kirjastosta puuttuvat.

Oppilaat myöntävät lukevansa paljon. Hakemusvideota editoinut 12-vuotias Kätlin Väljak seuraa ahkerasti tubettajia, mutta myös lukee.

– Lukeminen antaa inspiraatiota, hän kuvailee.

Mäkitalo kehuu myös oppilaiden kanssa tehtyä selkeää hakemusta.

– Suunnitelma oli tosi realistinen. Siinä oli selkeästi esitetty, miten voittovarat käytetään.

Suunnittelussa mukana olleet oppilaat toteavat, että Kaivokselan koulussa on hyvä henki ja rauhallista. Kun oppilailta kysyy, mikä Kaivokselassa on parasta, vastaus tulee nopeasti.

– Kaivokselan koulu! huudahtaa Jabir Mohamed ja muut nyökkäävät.

Mikä kisa?

Lukuklaani-hanke järjesti koulukirjastojen kehittämiskilpailun.

Kisaan tuli kaikkiaan 450 hakemusta eri puolilta Suomea.

Koulukirjastokilpailun 20 000 euron pääpalkinnon sai vantaalaisen Kaivokselan koulun idea sukellusvenekirjastosta.

Toisen palkinnon ja 15 000 euroa sai Etäkoulu Kulkurin e-kirjastoidea.

Kisan kärkisijoille valittuja kouluja yhdistää niiden monikielisyys, kansainvälisyys ja kehittämissuunnitelmien luovuus.

Lisätietoa: lukuklaani.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu