Minne mennä

Täällä pyörii pian maailman suurin jääkaruselli – Keksijä rakensi 120-metrisen jäälautan

ILMIÖ Keksijä, jääkaruselli-idean isä Janne Käpylehto sahasi Lohjalle 120-metrisen jäälautan. Nyt se liikkuu käveluvauhtia kahden perämoottorin voimalla.

120-metrinen jääkaruselli pyörii jällleen viikonloppuna.

Janne Käpylehto

Janne Käpylehdon viime sunnuntaina Aurlahden rantaan sahaama 120-metrinen jääkaruselli on jo jäätynyt takaisin kiinni. Käpylehto halusi tehdä jättikarusellin jo ennen varsinaista festivaalia poistaakseen turhat epäilyt. Maailman ensimmäinen jääkarusellifestivaali pidetään Lohjalla 23.–24. helmikuuta.

– Ajattelin pistää epäilijöille kertaheitolla jauhot suuhun ja näyttää, että tämä toimii, hän sanoo.

Jättikaruselli pyöri sunnuntaina. Sitten se pysäytettiin ensi viikonloppua odottamaan.

Aurlahtea Helsinkiin palannut Käpylehto ei kuitenkaan aio unohtaa. Lähipäivinä hän aikoo palata asentamaan karuselleihin aurinkovoimalat. Niistä on tarkoitus saada suurin osa karusellien pyörittämiseen ja valoihin tarvittavasta energiasta.

Jäälle tulee yhteensä noin 20 neliömetriä aurinkopaneelia.

– Se vastaa keskivertoa omakotitalon aurinkopaneelia. Sähköä on tarkoitus tuottaa 2500 kilowattituntia eli suunnilleen saman verran kuin yksi kerrostalohuoneisto käyttää vuodessa, Käpylehto kertoo.

Parhaillaan hän miettii toteutustapaa.

Aurinkoenergia on Käpylehdolle tuttua, hän työskentelee sen parissa ja käy pitämässä aiheesta luentoja. Energia-asioista pitää hänen mielestään tehdä hauskoja.

Jääkaruselliprojekti elää vielä viime hetkeen asti.

– Jääkarusellien tarkka toteutustapa on tiedossa sitten, kun olen tehnyt ne, Käpylehto nauraa.

Siitä hän on kuitenkin varma, että jättikarusellin sisäpuolelle on tulossa toinen, parikymmenmetrinen, valaistu karuselli. Lisäksi jäälle tulee erillinen tornikaruselli valoineen. Tähän asti viikonlopun festivaalien valmistelu on sujunut hyvin.

– On tullut vain positiivisia yllätyksiä, Käpylehto sanoo.

Maailman ensimmäinen jääkaruselli-festivaali Lohjan Aurlahdella 23.–24.2. Luvassa mm. yli 10 pyörivää jääkarusellia, jääkarusellin MM-kisa ja muuta ohjelmaa. Tapahtuma on maksuton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu