Puheenaihe

Mielipide: Perhevapaauudistuksen keskeyttäminen on karhunpalvelus perheille

Naisille koituu lasten kasvatuksessa usein miehiä selvästi suurempi vastuu, kirjoittaja muistuttaa. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Aina, kun isien mahdollisuutta jäädä hoitamaan lasta kotiin on parannettu, ovat isät myös pitäneet enemmän vapaita, muistuttaa kirjoittaja.

Perhevapaajärjestelmän uudistamisessa kyse sekä tasa-arvosta että työllisyydestä. Uudistuksen tavoitteena on saada useampi äiti töihin ja vastaavasti useampi isä pitämään perhevapaata lasten kanssa kotona. On sangen vaikeaa kuvitella, miten joku voisi pitää äitien työllistymistä ja isien kasvavaa oikeutta perhevapaaseen huonona asiana. Se, jos mikä, on tasa-arvon rakentamista.

Hallitus on ottanut työllisyysasteen nostamisen ja myös kannustinloukkujen karsimisen yhdeksi päätavoitteistaan. Perhevapaiden uudistamisessa on kyse juuri näitä tavoitteita tukevasta päätöksenteosta.

Naisille koituu lasten kasvatuksessa usein miehiä selvästi suurempi vastuu. Tämä puolestaan näkyy naisten alhaisempana työllisyysasteena. Tämä haittaa niin kansantaloutta kuin perheen omaa toimeentuloa. Jos äidin kotonaolojakso pitkittyy, haittaa tämä työllistymistä ja uralla etenemistä myös tulevaisuudessa. Jäykkä ja epätasa-arvoinen perhevapaajärjestelmä selittää osaltaan äitien alhaisempaa palkkatasoa ja eläkkeitä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei omien sanojensa mukaan usko isien pitävän omia perhevapaitaan siinä määrin, että uudistus kannattaisi. Myös keskustan kenttäväki on osoittanut merkillistä pessimismiä suhteessa uudistuksen tavoitteisiin.

On outoa, ettei pääministeripuolueessa uskota äitien työllistymiseen ja isien tahtoon pitää perhevapaita, varsinkin kun taloustilanne on muutoksen kannalta paras mahdollinen. Esitetylle uudistukselle on kokoomuksessa vahva tuki.

Asenteet ja ihmisten tavat eivät muutu, ellei järjestelmä tuota muutosta mahdollista. Tämä näkyy myös siinä, että aina kun isien mahdollisuutta jäädä hoitamaan lasta kotiin on parannettu, ovat isät myös pitäneet enemmän vapaita. Tasa-arvo ja korkeampi työllisyys ovat Suomelle tärkeitä tavoitteita, niitä parantavia uudistuksia pitää viedä rohkeasti eteenpäin – kuten perhevapaauudistusta!

Jari Ahokas, Vantaan Kokoomus, puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihreiltä ja perussuomalaisilta arvosteluryöppy perhevapaauudistuksen kariutumisesta – "Lisäresurssien tarve oli selvillä jo vuonna 2017"9.2.2018 15.56
Isien osuus vanhempainvapaasta ei pitene – HS: Ministeri kaataa perhevapaiden uudistuksen9.2.2018 14.56
THL epäilee julkisuuteen tuotujen perhevapaaesitysten toimivuutta – "Tasa-arvo lisääntyy pidentämällä isyysvapaata"13.9.2017 09.27
Suvi-Anne Siimes äideille: ”Mieti eläkettä viimeistään perhevapailla”11.5.2014 13.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu