Puheenaihe

Ritva Viljanen on valmiina töihin – "Uudelleenarvioin tiettyjä hallinnollisia käytänteitä Vantaalla"

HENKILÖ Tuleva kaupunginjohtaja tietää, mitä hän jää kaipaamaan Helsingistä.

Ritva Viljanen kertoo ammentavansa voimaa työhön ihan tavallisista viikonlopuista perheen kanssa. – Pesen pyykkiä ja laitan ruokaa.

Sakari Manninen

Vantaan kaupunginjohtajana 1. maaliskuuta aloittava Ritva Viljanen on aiemmin toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Hän myöntää jäävänsä kaipaamaan Helsingistä yhtä asiaa.

– Työhuoneestani oli merinäköala. Katsoin joka aamu, miltä meri näytti. Syksyllä ilmojen kylmetessä vesi höyrysi ihan uskomattomalla tavalla.

Merenrantaa Viljanen ei saa tuotua Vantaalle, mutta jotain muuta kyllä.

– Olen uudelleenarvioimassa tiettyjä hallinnollisia käytänteitä täällä. Tuon heti mukanani muutamia sellaisia hallintotapoja, joita olen urallani todennut hyväksi.

Viljanen on valmiina töihin. Hän on jo siirtynyt kaupunginjohtajan työhuoneeseen kaupungintalon toiseen kerrokseen.

– Yleneminen oli ihan konkreettista. Siirryin ekasta kerroksesta tänne toiseen kerrokseen, hymyilee Viljanen.

Tuleva Vantaan ykkösnainen tahtoo käyttää hyväksi kaikki tilanteet, joissa hän voi lähettää terveisiä valtakunnantason päättäjille. Erityisesti hetkellä, jolloin maakunta- ja sote-uudistus ovat työn alla.

– Pääkaupunkiseudun neljä kuntaa tuottavat tällä hetkellä Suomen bruttokansantuotteesta 30 prosenttia. Niillä on iso vastuu siitä, miten Suomi pärjää. Keskusteluissa ei ole juurikaan ollut se, miten suunnitellaan jäljelle jäävän kunnan ja maakunnan välinen suhde. En ole kuullut esimerkiksi ministereiden ottavan siihen kantaa.

Uudistus vie sote-investoinnit pois kunnilta ja samalla se leikkaa kuntien valtiolta saamia tuloja ja kunnallisveroja. Viljasen mielestä Vantaa on tuossa muutoksessa häviäjä.

–  Vantaan tulot pienenevät, mutta meidän investointitarpeemme ei pienene juuri lainkaan. Kasvavan Vantaan pitää investoida etenkin perhepalveluihin sekä uusiin asuinalueisiin ja niiden palveluihin. Nämä investointitarpeet eivät poistu. Muuttoliikkeen vuoksi Vantaalle tulee vuosittain tarve yhdelle uudelle päiväkodille ja yhdelle koululle.

Toisaalta kaupungilla on jatkossakin maakuntaa paremmat mahdollisuudet sopeuttaa tulonhankintaansa. Maakunta ei voi esimerkiksi verotuksella kasvattaa tulojaan, mutta kaupunki voi, muotoilee Viljanen.

Viljanen haluaa selkeästi olla hyvän Vantaa-hengen lähettiläs. Hän kehuu vuolaasti valtuustokokousten rentoutta, eläkeläisten aktiivisuutta ja lähiöiden omaleimaisuutta.

Kehujaan Viljanen ryydittää tilastoilla Vantaan saamasta muuttovoitosta.

– Suomessa on yli 200 muuttotappiokuntaa. Vantaa on harvoja nopeasti kasvavia kaupunkeja. Ei tänne muuteta siksi, että asiat olisivat täällä huonosti. Vantaalla on hyvä asua ja tämä on kiinnostava paikka.

Ritva Viljasen johtajuusteesit:

Kiitä. Kun joku on yrittänyt ja onnistuu. Kiitoksen on tultava välittömästi, eikä johtaja saa omia alaistensa kunniaa.

Pyydä anteeksi. Kun johtaja huomaa toimineensa väärin, hänen on pyydettävä anteeksi viipymättä.

Kerro, että toinen on tärkeä. Jokaisen työpanos on tärkeä. Esimerkiksi kaupunki ei tarvitse johtajakseen sankaria, vaan joukkuepelaajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällaisena kaupunginjohtajana Ritva Viljanen haluaa jäädä historiaan 13.11.2017 16.36
Ritva Viljanen on Vantaan uusi kaupunginjohtaja13.11.2017 15.08
Kari Nenonen kasvatti kuritonta Vantaata – "Perattavaa riittää vieläkin"28.10.2017 07.20
Kaupunginjohtaja Nenonen lähtee – "Aika miettiä asioita ja arvoja toisesta näkökulmasta"12.6.2017 21.10
Vantaan kaupunginjohtajasta maalattiin kaksi muotokuvaa – tältä ne näyttävät7.2.2018 20.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu