Puheenaihe

Vantaan Golfpuisto oy:n johtajalla on oma käsityksensä tulvakohun syystä

YMPÄRISTÖ Kenttää toteuttavan yhtiön toimitusjohtaja antaa pyyhkeitä kaupungille.

Ympäristökeskuksen kuvassa näkyy tulvan muodostama laaja järvi. Vantaan Golfpuisto oy:n toimitusjohtaja vakuuttaa homman olevan nyt hallussa.

Vantaan ympäristökeskus

Petikkoon rakennettavan golfkentän laajennusosan ympärillä vellova kohu on hiljentymässä. Kenttää toteuttavan Vantaan Golfpuisto oy:n toimitusjohtaja Ville Nurmi on kohusta ymmällään.

– Meillä on ollut koko ajan kaikki luvat kunnossa. Mitään ei ole tehty lupien vastaisesti, kommentoi Nurmi.

Maanläjityksestä johtunut tulvahaitta, josta Nykysuomi-lehti uutisoi ensimmäisenä tammikuussa, on Nurmen mukaan poistunut. Ympäristökeskus ei asiaa vahvista.

– Emme ole itse käyneet paikalla. Nähdäkseni ei myöskään voida olla varmoja, ettei tulvahaittaa voisi edelleen esiintyä, toteaa johtava ympäristötarkastaja Maarit Rantataro.

Nurmi toteaa, että tulva on poistunut, koska nyt on tehty loppuun kaikki toimenpiteet, jotka olivat jo syksyllä lupaviranomaisten tiedossa.

– Myös kaupunki on ollut tietoinen, että homma hoidetaan loppuun kovan maan aikaan. Kaikessa on edetty geosuunnittelijan ohjeiden mukaisesti. Tulva nopeutti toimenpiteitä jonkin verran, myöntää Nurmi.

"Vaatimusta tehostettiin uhkasakolla."

Vantaan ympäristölautakunta pyysi Etelä-Suomen aluehallintovirastoa tammikuussa ryhtymään vesilain mukaisiin hallintopakkotoimenpiteisiin, jotta golfkentän rakentamisen aiheuttamat haitat ympäristölle saataisiin hallintaan. Vaatimusta tehostettiin uhkasakolla.

Hallintopakkomenettelyssä on Nurmen mukaan ristiriitaisuutta.

– Lain mukaan viranomaisen tulee esittää selkeät ja tarkat vaatimukset, mitä hallintopakolla haetaan. Me olemme tehneet kaikki toimenpiteet, jotka meidän on lupapapereissa pyydetty tekemään.

"Nurmi toivoo, että kaupungin toiminta olisi ollut paremmin linjassa."

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) katsoi aiemmin, ettei golfkentän rakentaminen edellytä tässä tapauksessa vesilain mukaista lupaa. Ympäristölautakunta puolestaan katsoo, että Vantaan Golfpuisto oy:n toimenpiteet olisivat alusta alkaen edellyttäneet vesilain mukaista lupaa. Kaksi viranomaista ovat erimielisiä siitä, onko tulvinut Herukkaoja vesilain mukainen puro vai noro.

Rantataro perustelee ely-keskuksen kantaa.

– Ely-keskus antoi lausunnossaan tietyt ehdot, joita noudattamalla lupaa ei tarvita. Ehtoja ei kuitenkaan noudatettu. Kyseessä on huomattavan suuri ja pitkäkestoinen poikkeama siihen, mitä hakemusvaiheessa hankkeesta ymmärrettiin aiheutuvan.

Nurmi toivoo, että Vantaan kaupungin toiminta olisi ollut paremmin linjassa.

– Tuntuu, ettei tieto kulje organisaation yhdestä osasta toiseen. Esimerkiksi läjitykselle ei asetettu mitään enimmäismääriä toimenpideluvassa.

"Kaupunki otti tapahtumista opikseen."

Kiitoksen Nurmi antaa apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilälle, joka avoimesti myönsi Helsingin Sanomissa (8.2.), että toimenpidelupaehtoihin olisi kannattanut kirjata läjityksen enimmäismäärät kuutioina.

Kentän maa-ala on vuokralla Vantaan kaupungilta. Penttilän mielestä hankkeen mahdollistanut vuokrasopimus on lähtökohtaisesti puutteellinen.

– Vastaavien sopimusten laadinnassa tarvitsemme entistä monipuolisempaa hankkeen vaikutusten arviointia, ongelmatilanteiden ennakointia ja korjaavat toimenpiteet mahdollistavia sopimusehtoja.

Hän lisää, että toimialan sisällä on syytä käydä hankkeen tapahtumat vielä läpi.

Kaupunki otti tapahtumista opikseen.

– Viime kesästä alkaen on edellytetty, että kaupungin uusiin maanvuokrasopimuksiin tehdään maa-ainesten vastaanottoa koskeva erillinen ehto, toteaa Penttilä.

Toimitusjohtaja Ville Nurmella on oma käsityksensä siitä, miksi asiasta nousi niin suuri kohu. Tulvasta uutisoitiin näkyvästi muun muassa golfmedia Golfpisteessä.

– Eihän golfissa hirveästi talvella tapahdu, pohtii Nurmi.

Onko vastuu ympäristöhaitoista tässä tapauksessa mielestäsi kaupungin vai Vantaan Golfpuisto oy:n?

Vantaan Golfpuisto oy
47% (8 ääntä)
Molempien
29% (5 ääntä)
Vantaan kaupungin
24% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 17

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Vantaan golfhankkeen sotku poliisitutkintaan – "Syntynyt järvi on jopa neljä metriä syvä"9.2.2018 09.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu