Puheenaihe

Tältä näyttää Vantaan ensimmäinen "designpäiväkoti" – "Kyllä tämä on perinteisiin päiväkoteihin verrattuna poikkeuksellinen"

ARKKITEHTUURI Vaaralanpuiston päiväkodissa 120 lasta temmeltää uudenlaisessa oppimisympäristössä.

Tammet kasvavat keskellä Vaaralanpuiston päiväkodin pihaa ja komistavat näkymää liikuntasalista, jossa Saku, Kasper ja Lenni viettivät pomppuhetken. Päiväkoti on toteutukseltaan poikkeuksellinen ja saanut muotonsa tammista. Luovia ratkaisuja näkyy ympäri taloa, kuten liikuntasalissa, jossa puolapuista saa hetkessä esiintymislavan.

Johanna Erjonsalo

Vaaralanpuiston uuden päiväkodin arkkitehtuuri ja sisustus ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa. Päiväkoti on toiminut vasta vajaan puolen vuoden ajan, mutta päiväkodin johtaja Sari Ikonen-Polamo on ottanut eteisessä vastaan useita vierailijoita.

– Väkeä on käynyt muun muassa arkkitehtitoimistoista ja muiden kuntien päiväkodeista. Olen saanut toimia varsinaisena aulaemäntänä, Ikonen-Polamo naurahtaa.

Tumma puuverhoilu erottaa päiväkodin omakotiasutuksen keskeltä. Myös päiväkodin muotoilu poikkeaa perinteisestä. Kulmikas kaksikerroksinen rakennus on saanut muotonsa pihalla seisovien tammien mukaan.

– Betoni, koivuviilu ja lasi ovat päämateriaalit. Kaikki on valtaosin kotimaista tuotantoa, Ikonen-Polamo kertoo.

Vaaralanpuiston päiväkoti valmsitui viime syksynä. KUVA: Marika Lumme

Päiväkoti on yksi Vantaan kaupungin Suomi 100 -hankkeista.

– Päiväkotia on odotettu alueelle vuosia ja sen tarve on ollut suuri. Päiväkodin valmistuminen osui sopivasti juhlavuodelle, jonka vuoksi se valikoitui juhlavuoden hankkeeksi. Ja kyllä tämä on perinteisiin päiväkoteihin verrattuna poikkeuksellinen, Ikonen-Polamo selvittää.

Poikkeuksellisen rakennuksesta tekevät Ikonen-Polamon mukaan ennen kaikkea rakenteelliset ratkaisut. Päiväkodissa ei juuri ole ovia ja kiinteitä kalusteita on vain vähän. Liikkuvien kalusteiden ansiosta oppimisympäristö on muovautuva.

– Päiväkodin ryhmärakenteet poikkeavat perinteisestä, sillä meillä toimitaan työpareina. Työparilla on enintään 14 lasta. Kaksi työparia muodostavat oman pesän, hän kertoo.

Eskariryhmän oppimistilassa vain yksi pieni pöytäryhmä 14 lapselle. Lapsia halutaan näin kannustaan touhuamaan muualla kuin pöydän ääressä istuen. Lattiaa jakaa eriväriset matot, seinustalla on säkkituoleja.

Kaksikerroksisen Vaaralanpuiston päiväkodin päämateriaalit ovat muun muassa lasi ja betoni. Yläkerrassa on muun muassa eskariryhmä, alakerrassa ruokasali. KUVA: Johanna Erjonsalo

Eteinen on tuotu osaksi ryhmätilaa, jolloin osa lapsista voi vielä jatkaa leikkiä kun osa jo pukee. Hoitajat näkevät yhdellä silmäyksellä kaikki lapset.

Nuorimpia lukuun ottamatta päiväkotilaiset syövät ruokasalissa, jonka yhteydessä on oma keittiö. Akustiikkaan on kiinnitetty Ikonen-Polamon mukaan erityistä huomiota. Ääniä hillitsevät matot, verhot ja seinällä olevat akustiikkalevyt.

WC-tiloihin rauha saadaan vetämällä maitolasiovi eteen. Vaippaikäisillä on liikuteltava allas, baby stander, jonne voi laittaa lapsen seisomaan suihkuttelun ajaksi.

Päiväkodin väki pääsi esittämään toiveitaan valmistusvaiheessa ja muun muassa värimaailma on Ikonen-Polamon toiveiden mukainen.

– Täällä on paljon maanläheisiä värejä, vihreää, harmaata ja ruskean eri sävyjä. Lapsista ja heidän töistään tulee riittävästi väriä, joten sisustus saa olla hillitty, hän sanoo.

Päiväkodissa naulakot on tuotu osaksi ryhmätilaa. Sofia näyttää askarteluaan, Lennillä ja Sakulla on käynnissä pelihetki. KUVA: Johanna Erjonsalo

Rakennusprojektista vastannut Vantaan kaupungin tilakeskuksen projektipäällikkö Tapani Torppa näkee päiväkodin poikkeuksellisena Vantaan mittakaavassa myös energianäkökulmasta. Päiväkoti onkin valtakunnallinen pilottihanke, jossa tavoitteena on lähes puolittaa energiakulutus matalaenergia päiväkotiin verrattuna.

Rakennuksen lämmöntuotto on toteutettu niin sanotulla maalämpöjärjestelmällä, jonka keruuputkistoina hyödynnetään rakennuksen perustuksessa olevia teräspaaluja. Rakennuksesta syntyvä lämpö otetaan myös talteen, samoin kuin auringon tuottama energia aurinkokeräimillä.

Lue myös: Vantaalainen päiväkoti ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokkaaksi

Aikakapselin koti

Vaaralanpuiston päiväkoti on yksi Vantaan kaupungin Suomi 100 -hankkeista. Osana hanketta päiväkodissa on aikakapseli, johon suljettiin viime keväänä eskarilaisten ajatuksia elämästään vuonna 2067. Aikakapselin, Sotkan munan, ovat tehneet Varian opiskelijat.

Vaaralanpuiston päiväkodissa on noin 120 lasta 1-vuotiaista eskarilaisiin. Talossa toimii myös yksi osapäiväryhmä.

Päiväkodin rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2016 ja se valmistui syyskuussa 2017.

Ensimmäisiä vantaalaispäiväkoteja, jossa on hyödynnetty tilaratkaisuissa uutta ajattelua, jossa suositaan laajoja oppimisympäristöjä. Tilaratkaisu tukee varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmia.

Päiväkodin suunnittelijat valittiin suunnittelukilpailulla. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi AFKS Arkkitehdit Oy. Kalusteet ovat valtaosin kotimaisia, muun muassa Kuopion Woodin mallistoa.

Päiväkodin kokonaiskustannus oli noin 6,5 miljoonaa euroa.

Toinen Suomi 100 -päiväkotihanke on Martinlaakson päiväkoti, jonne asennetaan Vantaan toinen aikakapseli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäkeen suunnitellaan hirsirakenteista luontopäiväkotia31.3.2017 06.15
Päiväkodin piha rakennetaan katolle Tikkurilassa – "Tähän on suhtauduttu epäilevästi"11.2.2018 07.57
Kivistön kauppakeskus valmistunee 2020 – monitoimitilaan tulevat kirjasto, kokoontumistila ja päiväkoti30.12.2017 08.05
Vantaalla tulee hoppu hankkia 6 uutta päiväkotia – hoitopaikka löydyttävä 400 lapselle3.2.2018 07.45
Matarin päiväkoti ja Vantaa Info palkittiin12.12.2017 06.20
Urheilupariskunnalta yllätysveto – Karalahdet perustavat päiväkodin21.2.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu