Asuminen

Pääkaupunkiseudun halvin kolmio on tässä? – "Halvalle hinnalle on syynsä"

RAHA Vantaalaiskolmion hinta on asiantuntijan mukaan "arkipäivää" vanhoissa lähiöissä.

Kolmio on myynnissä kuvan talossa Mikkolassa. 

Tiina Örn

Mikkolassa on myynnissä kolmio noin tuhannen euron neliöhintaan. Asunnon myyntihinta on 62 215,59 euroa. Velaton hinta on 85 000 euroa. Asunnossa on 80,5 neliötä.

– Asunto on varmasti halvimpia pääkaupunkiseudulla myynnissä olevia kolmioita, jollei halvin. Samaan hintaan pääkaupunkiseudulla on tuskin myynnissä edes kovin montaa yksiötä, pohtii asuntoa myyvän Myyntiturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Neliömäärä ei pääkaupunkiseudulla määritä hintaa."

Metsolan mielestä mikkolalaiskolmion hinnassa ei kuitenkaan ole mitään poikkeuksellista. Hän toteaa hintatason olevan "arkipäivää" vanhoissa lähiöissä Vantaalla.

Neliömäärä ei pääkaupunkiseudulla määritä hintaa, muistuttaa Metsola.

– On ihan tavallista, että jopa samassa talossa kaksion voi saada halvemmalla kuin yksiön.

Metsola ihmettelee lähinnä vain sitä, ettei ilmiöstä kirjoiteta enempää.

Isojen asuntojen halpaan neliöhintaan on syynsä. Mikkolan kolmio on talossa, jossa on edessä suuret peruskorjaukset.

– Peruskorjauksesta maksetaan neliöiden mukaan. Mitä enemmän asunnossa on neliöitä, sitä suurempi on asunnon omistajalle tuleva lasku, toteaa Metsola.

Vaikka yksiö maksaisi enemmän kuin kolmio, kolmiolle kertyy hintaa peruskorjausvaiheessa.

Metsola ei tunne tarkoin Mikkolassa myynnissä olevaa kolmiota, mutta arvelee, että vastaavan asunnon omistaja maksaa peruskorjauksesta noin tuhat euroa per neliö. Asunnon hinta siis tuplaantuu.

– Peruskorjauksen jälkeen kolmion hinta on sitten jo toinen.

Sijoittajat kiinnostuvat harvoin kolmiosta."

Mikkolassa hintaa tuo Metsolan mukaan alas myös se, ettei alue sijaitse juna-aseman lähellä, eivätkä bussiyhteydetkään ole kiitettävät.

Yksiöiden suhteessa korkeampiin hintoihin on syynä myös sijoittajien mielenkiinto. Sijoittajat kiinnostuvat harvoin kolmiosta.

– Peruskorjauksen jälkeen kolmiosta on vaikea saada hyvää vuokratuottoa. Kolmion vuokra ei kuitenkaan ole niin paljon suurempi kuin yksiön.

Mikäli talo vaatii hyvin laajaa peruskorjausta, ratkaisuna voi olla myös talon purkaminen ja uuden rakentaminen. Sitä Metsola ei esimerkiksi Mikkolan kohteessa pelkäisi.

– Suomessa on ollut linja, että tämän tyyppiset talot korjataan. Myös esimerkiksi Jakomäessä kaupungin omistamista samankaltaisista taloista suurin osa peruskorjattiin, niitä ei purettu.

Pääkaupunkiseudulla on alle sadalla tuhannella eurolla Etuovi.com- ja Oikotie.fi-palveluissa keskiviikkona helmikuun viimeisenä päivänä tarjolla kuusi kolmiota. Ne kaikki sijaitsevat Vantaalla. Kolmiot ovat Hakunilassa, Havukoskella, Kulomäessä ja Mikkolassa 1970-luvulla rakennetuissa taloissa.

Yksiöitä alle mikkolalaiskolmion 85 000 euron hinnan on kyseisillä nettisivuilla pääkaupunkiseudulta myynnissä vain kaksi. Korsossa vuonna 1961 valmistuneen 30 neliön yksiön hinta on 80 000 euroa ja Havukoskella sijaitsevan vuonna 1973 valmistuneen yksiön pyyntihinta on 82 000 euroa. Havukosken yksiössä on 31,5 neliötä.

Onko kolmion hinta mielestäsi tässä tapauksessa kohdallaan?

Kyllä
69% (431 ääntä)
Ei
31% (198 ääntä)
Ääniä yhteensä: 629

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asuntokauppa käy nyt vilkkaasti – hinnat notkahtivat alas28.2.2018 06.49
Asuntokaupassa iso muutos: viime vuosien himoituimmat kohteet romahtivat 21,5 prosenttia16.2.2018 10.17
Keskiluokan otsa on yhä pahasti rypyllä – näin ilmiö näkyy asuntokaupassa4.12.2017 09.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu