Puheenaihe

Työttömyysloukku rassaa nyt suuria kaupunkeja – ”Mittavatkaan tulokannusteet eivät lisää työllistymistä”

Työllistymisestä koituva taloudellinen hyöty on tutkimuksen mukaan pienentynyt.

Arkisto

Ongelmat avointen työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaamisessa liittyvät ensisijaisesti seitsemään suureen kasvukeskukseen.

Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Seinäjoen seutukunnissa sekä avointen työpaikkojen että työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut yhtäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti.

Maan muissa 63 seutukunnassa työttömyys on noussut ilman merkittäviä muutoksia avoimien työpaikkojen määrässä tai niiden osuudessa.

Työttömän työnhakijan työllistymisestään saama taloudellinen hyöty on heikentynyt finanssikriisin jälkeen.

Lisätulot työllistymisestä ovat korkeimmat nuorilla korkeasti koulutetuilla miehillä ja matalimmat alle 35-vuotiailla vähän kouluttautuneilla naisilla.

Työttömän työnhakijan kohtaamilla taloudellisilla kannusteilla on yhteys työllistymiseen. Niiden merkitys on noussut 2010–2014 samalla kun taloudellisten kannusteiden taso on laskenut.

Entistä pienempi muutos kannustetasossa yhdistyy siten aiempaa suurempaan työllisyysmuutokseen. Mittavatkaan tulokannusteet eivät näytä lisäävän työvoiman ulkopuolella olevien työllistymisen todennäköisyyttä.

Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimuksesta, joka perustuu työ- ja elinkeinoministeriön sekä Tilastokeskuksen aineistoihin.

Aineistot sisältävät 14,6 miljoonaa havaintoa työllisistä ja 1,3 miljoonaa havaintoa työttömistä työnhakijoista 2001–2016.

Alueellistaja ammatillista liikkuvuutta sekä työn etsintää tehostavat työvoimapoliittiset toimet on tutkimuksen perusteella paras kohdistaa suuriin seutukuntiin.

Muilla alueilla on perusteltua lisätä työvoiman kysyntää tukevia toimenpiteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työttömyysaste laskee edelleen – näin kommentoi Sipilä20.2.2018 11.46
Ekonomistit: Aktiivimalli on järkevää työllisyyspolitiikkaa7.2.2018 09.36
Nyt se tapahtuu: Työttömyys ja työllisyys kasvavat samaan aikaan – aitoa parannusta vai valetyöllisyyttä?25.1.2018 09.41
Ristiriitaista: Suomen kauppa kasvaa, mutta työllisyys pienenee24.1.2018 12.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu