Puheenaihe

Malmin lentokentälle ei ole tulossa korvaajaa – "Ei lähdetä väkisin sijoittamaan"

Muun muassa liikelennot kaavailtiin aikoinaan siirrettäväksi Helsinki-Vantaan lentokentältä Porvooseen esitetylle Helsingin seudun kakkoslentokentälle.

Jyrki Hämäläinen

Käynnissä olevassa Uudenmaan maakuntakaavatyössä ei lähtökohtaisesti etsitä Uudenmaan alueelta paikkaa Helsinki-Malmin korvaavalle lentokentälle.

Uudenmaan liiton aluesuunnittelun johtaja Merja Vikman-Kanerva sanoo, että huhtikuun alussa voimaan astuvissa valtioneuvoston vahvistamissa valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa ei enää velvoiteta osoittamaan sellaiselle paikkaa.

– Ellei sitten erityisesti jostain syystä tule paineita osoittaa. Tähän saakka meillä ja valtiolla on ollut sellainen ajatus, että kunnan tulee olla halukas ottamaan sellainen alueelleen, eikä sitä lähdetä väkisin sijoittamaan, Vikman-Kanerva sanoo.

– Paineita varmaan tulee. Katsoin ensimmäisiä kommentteja, joita rakennekaavaluonnoksesta oli annettu. Ilmailun harrastushan siellä oli mainittu asiana, joka tulisi ratkaista.

Lentokenttähanke piinasi Porvoon päättäjiä ja joidenkin alueiden asukkaita muutaman vuoden ajan viime vuosikymmenen loppupuolella ja tämän vuosikymmenen alussa.

Elokuussa 2007 liikenne- ja viestintäministeriö kertoi, että Porvoon Backakseen 170-tien pohjoispuolelle Treksilän ja Kulloon välille rakennettaisiin uusi lentokenttä – ei pelkästään Malmin korvaava kenttä, vaan Helsingin seudun kakkoslentokenttä.

Porvoo vastusti sitä. Ministeriö ei antanut periksi, vaan määräsi vuonna 2008 silloisen Uudenmaan tiepiirin tekemään YVA-selvityksen Malmin ja Porvoon sekä kolmannesta vaihtoehdosta, jota ei koskaan nimetty. Myöhemmin selvitys rajattiin koskemaan vain Malmin korvaavaa pienkonekenttää.

Asia palasi lähtöruutuun 2012, kun LVM käynnisti lentoliikenteen strategiatyön. Se valmistui 2015. Siinä ei mainita sanallakaan Malmin kenttää eikä Helsingin seudun toista lentokenttää. Kaikki paukut käytetään Helsinki–Vantaan kehittämiseen, koska sen tuotoilla ylläpidetään muuta lentoasemaverkostoa. Strategia on osoittautunut toimivaksi.

Helsingin kaupunki ottaa Malmin lentokentän maat asuinkäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu