Puheenaihe

USU: Enemmistö suomalaisista tyrmää äitien työhön patistelun – kaksivuotias on sopivan ikäinen päiväkotiin

USU-gallup: Lasta hoidetaan kotona 1,5–2-vuotiaaksi. Joka viides suomalainen patistaisi äidit töihin nykyistä aikaisemmin.

Kuvituskuva.

Arkistokuva/Päivi Tuovinen

Enemmistö suomalaisista eli 58 prosenttia vastustaa ajatusta siitä, että pienten lasten äitien tulisi palata nykyistä aiemmin työelämään. Yli puolet perheistä käyttää kotihoidontukea siihen saakka, kunnes lapsi on vajaa kaksivuotias.

Äidit patistaisi työelämään nykyistä aikaisemmin joka viides (21 %) vastaaja. Jokseenkin yhtä monella (22 %) ei ole kantaa asiaan.

Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista, jossa kysyttiin: Tulisiko pienten lasten äitien palata mielestäsi nykyistä aiemmin työelämään?

Myös Kelan tutkimuksissa ikäraja on asettunut samaan: yli puolet suomalaisista oli Kelan tekemän kyselyn mukaan sitä mieltä, että lapsen olisi hyvä olla vähintään kaksivuotias mennessään päivähoitoon.

– Noin kaksi vuotta näyttää olevan suomalaisten yleinen käsitys siitä, milloin hoitoon voi mennä, tutkija Anneli Miettinen Kelasta sanoo.

Pienituloisimmat kotitaloudet suhtautuivat USU-gallupin perusteella ajatukseen äitien työhönpaluun aikaistamisesta suurituloisia kriittisemmin. Tutkijoiden mukaan äitien työhönpaluuseen vaikuttaakin työmarkkinatilanne.

– Jos äidillä on ollut määräaikaisia työsuhteita, jouduttaisiin hakemaan uutta työpaikkaa, jota ei välttämättä ole tarjolla. Kotihoidontuen käyttäminen pitkään on tyypillisintä äideille, joiden työmarkkina-asema on ollut jo ennestään heikko, Miettinen sanoo.

Hallituksen kariutuneen perhevapaauudistuksen tavoitteena oli epätasaisesti jakautuvien perhevapaiden tasaisempi jako, mikä parantaisi sekä työelämän että vanhemmuuden tasa-arvoa.

Miettisen mielestä perhevapaauudistuksesta käyty keskustelu ei mennyt hukkaan.

– Perheet tekevät usein valintoja ja päätöksiä miettimättä asiaa sen tarkemmin. Silloin tyypillisesti valitaan vaihtoehto, jossa nainen jää kotiin. Nyt keskustelussa nousi esiin, että on muitakin vaihtoehtoja ja ratkaisuja, Miettinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu