Puheenaihe

Työttömät nostivat päivärahoja 500 miljoonaa euroa aiempaa vähemmän – Monelle aktiivimalli sopisi jo nyt

Työttömyyskassat ja Kela maksoivat työttömille viime vuonna erilaisia päivärahoja 500 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lotta Åberg

Aktiivimallin ehdot täytti viime vuonna joka kolmas ansiopäivärahan saaja ja reilut 40 prosenttia Kelan työttömyysetuuksien saajista.

Aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alusta.

Työttömyyskassat ja Kela maksoivat näitä etuuksia viime vuonna yhteensä 4 491 miljoonaa euroa, mikä oli lähes 500 miljoonaa euroa vähemmän kuin toissa vuonna.

– Lasku syntyi valtaosin ansiopäivärahan etuusmenojen pienentymisestä. Myös vuorottelukorvausten ja peruspäivärahan menot laskivat, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Työttömyyskassat maksoivat ansiosidonnaisia etuuksia 2 366 miljoonaa euroa, 16 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Kelan maksaman työttömyyden perusturvan menot olivat 2 125 miljoonaa euroa. Laskua edelliseen vuoteen oli kaksi prosenttia.

– Työllisyys parani viime vuoden aikana, mutta se selittänee vain osan etuusmenojen pienenemisestä, toteaa tutkija Viveka Tschamurov Kelan tutkimusryhmästä.

– Todennäköisemmin menojen pienenemistä selittävät useat vuoden aikana voimaan tulleet lakimuutokset.

Etuusmenojen kannalta merkittävin muutos oli kansaneläkeindeksin jäädyttäminen ja leikkaaminen.

Perusturvan etuusmenot laskivat ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011. Siitä huolimatta Kela maksoi työttömyysturvaetuuksia viime vuonna yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008 ennen taloustaantuman alkua.

Tämän vuoden alussa voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin myötä etuuden saajan täytyy tehdä palkkatyötä, toimia yrittäjänä tai osallistua TE-palveluiden järjestämiin työllistymistä edistäviin palveluihin, jotta oikeus täyteen etuuteen säilyy.

Nämä aktiivisuusvaatimukset täyttyivät osalla työttömyysetuuden saajista jo viime vuonna.

Ansiopäivärahan saajilla aktiivisuusvaatimus täyttyy useimmiten palkkatulojen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työttömyysloukku rassaa nyt suuria kaupunkeja – ”Mittavatkaan tulokannusteet eivät lisää työllistymistä”5.3.2018 11.24
Loppu avokätiselle työttömyysturvalle? Sopeutumiseläkkeen poistamisaloite sai taakseen yli 70 000 suomalaista2.3.2018 15.39
10 kuvaa torilta: Ämpäreitä rummuttavat mielenosoittajat vaativat aktiivimallia nurin – "On väärin rangaista työttömyydestä"2.2.2018 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu