Puheenaihe

Uuden haittalinnun metsästys halutaan sallia Suomessa – "Pesii savupiippuun ja sontii ympäristön pilalle"

Naakanmetsästys halutaan sallia Suomessa. Tällä hetkellä naakat ovat lailla rauhoitettuja.

Thermos / Wikipedia

Maa- ja metsätalousministeriö suunnittelee sallivansa naakan metsästyksen aloittamisen Suomessa. Tähän saakka naakat ovat kuuluneet luonnonsuojelulain piiriin, mutta nyt ne halutaan muuttaa rauhoittamattomaksi lajiksi. 

Vaikka lakimuutos menisikin eduskunnassa läpi, täysin vapaata riistaa naakka ei kuitenkaan jatkossa olisi, sillä metsästysasetuksella taattaisiin naakalle samanlainen pesimäaikainen rauhoitus kuin muillakin rauhoittamattomilla linnuilla. Rauhoitusaikana mahdollisia poikkeuslupia myöntää Suomen riistakeskus.

Suomen naakkakanta on kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla. Parimääräksi on arvioitu 2010-luvun alussa noin 110 000 pesivää paria. Kannan runsastuminen on johtanut naakkojen aiheuttamien haittojen ja vahinkojen lisääntymiseen.

Naakat muun muassa aiheuttavat satovahinkoja, rikkovat säilörehupaaleja, pesivät rakennusten savupiippuihin ja muihin syvennyksiin sekä sotkevat ulosteillaan parveutumisalueiden ympäristöä. Naakkojen ulosteet aiheuttavat hygienia- ja tautiriskin.

Naakkojen aiheuttamista vahingoista tehdyt korvaushakemukset ja maksetut avustukset ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ovat vuosina 2012–2016 maksaneet avustusta naakkojen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen yhteensä 412 302 euroa.

Korvausmäärä on siis keskimäärin hieman yli 82 000 euroa vuodessa.

Jos naakkojen metsästys sallittaisiin, niiden tekemistä vahingoista ei enää maksettaisi korvauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu