Puheenaihe

Suomalainen pörssijätti palkitsi 5 000 työntekijän henkilöstöään – keskimääräinen palkkio 6 900 euroa

Matti Lievonen.

Nesteen toimitusjohtajan Matti Lievosen palkkiot nousivat viime vuonna 2 715 152 euroon. Summa on noin seitsemän prosenttia suurempi kuin vuonna 2016, ilmenee Nesteen keskiviikkona julkistamasta palkka- ja palkkioselvityksestä.

Lievosen peruspalkka oli 667 329 euroa. Auto- ja puhelinetu olivat 21 660 euroa. Lyhyen aikavälin vuosikannustimia kertyi 237 521 euroa, pitkän aikavälin kannustinpalkkioita 597 228 euroa ja lisäeläkettä 1 191 415 euroa. Autoetua lukuun ottamatta Lievosen muut palkkiot pienenivät edellisvuodesta, mutta lisäeläkettä yhtiö maksoi hänen edukseen selvästi edellisvuotta enemmän.

Kaikki Nesteen työntekijät pääsevät osallisiksi lyhyen aikavälin kannustinohjelmiin.

Vuonna 2017 yhtiö maksoi palkkiota henkilöstölle 35 miljoonaa euroa ohjelmien ja henkilöstörahaston kautta. Summa vastaa noin neljää prosenttia viime vuoden vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Henkilöstöä yhtiössä oli vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan 5 031. Keskimäärin henkilöstö kuittasi palkkioita siten yli 6 900 euroa henkeä kohden.

Yhtiön henkilöstön pääasiallinen lyhyen aikavälin kannustinohjelma määrittyy tehtävän vaativuusluokan ja työskentelymaan mukaan, ja se on tavoitetasolla 4–20 prosenttia vuosittaisesta peruspalkasta.

Lopullisen palkkion määrittää yhtiön tuloskerroin, joka riippuu yhtiön vertailukelpoisesta liikevoitosta. Palkkiot määritetään siis yhtiön taloudellisen tilanteen mukaan.

Nesteen maksu yhtiön henkilöstörahastoon oli viime vuonna edellisvuoden tuloksesta 4,4 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna rahastoon maksettiin 5,7 miljoonaa euroa.

Viime ja edellisenä vuonna toimitusjohtajan ja joidenkin johtoryhmän jäsenten pitkän aikavälin kannustinohjelman mukaisia palkkioita rajoitettiin, jotta voitiin varmistaa, että lyhyen ja pitkän aikavälin kannustimien kokonaisarvo ei ylittäisi heidän vuosittaista kiinteää peruspalkkaansa yli 1,2-kertaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu