Puheenaihe

Haahkojen tähtäily keväällä vie Suomen EU:n tuomioistuimeen

Koiras- ja naarashaahka.

Arkisto/ Sauvo Jylhä

Uroshaahkojen laiton kevätmetsästys Ahvenanmaalla vie Suomen Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Euroopan komissio kehotti joulukuussa 2016 Suomea lopettamaan Ahvenanmaan maakunnassa harjoitettavan uroshaahkojen kevätmetsästyksen.

Ahvenanmaan viranomaiset päättivät huhtikuussa 2017 kuitenkin käynnistää uuden kevätmetsästyskauden uroshaahkoille.

Jo yli kymmenen vuotta aikaisemmin tuomioistuin päätti, että Suomi ei noudattanut lintudirektiivin mukaisia velvoitteitaan uroshaahkojen kevätmetsästyksen vuoksi. Tämä koski myös Ahvenanmaalla esiintyviä lajeja.

Tuomitut käytännöt lopetettiin mutta ne aloitettiin Ahvenanmaalla uudestaan vuonna 2011 ja siksi Euroopan komissio käynnisti rikkomusmenettelyt seuraavana vuonna.

Lintudirektiivissä kielletään luonnonvaraisten lintujen tappaminen. Joitakin lajeja, kuten haahkoja, voidaan kuitenkin metsästää, kunhan metsästys ei tapahdu pesimä- ja kevätmuuttokausien aikana tai perusteet poikkeuksen myöntämiselle metsästyskiellosta täyttyvät.

Perusteet eivät Suomessa täyty, sillä haahkapopulaatio ei ole tyydyttävällä tasolla.

Tuoreimpien arvioiden mukaan populaatio pienenee jatkuvasti sekä koko EU:n tasolla että Suomessa. Lisäksi Suomessa myönnetty metsästyskiintiö ylittää sallitun määrän, joka vastaa prosenttia haahkojen vuosittaisesta kuolleisuudesta Ahvenanmaan maakunnassa.

Lintudirektiivi suojelee EU:n luonnonvaraisia lintulajeja. Siinä tunnustetaan metsästys lailliseksi toiminnaksi, mutta sitä on harjoitettava tiettyjen edellytysten mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat