Puheenaihe

JSN: Uutisia voidaan poistaa verkosta vain erittäin painavista syistä

Julkisen Sanan Neuvosto on tänään linjannut, että uutisten poistaminen verkosta on paikallaan vain erittäin painavien syiden vuoksi. Kuvituskuva.

Jari Pietiläinen

Julkisen Sanan Neuvoston mukaan tiedotusvälineiden verkossa julkaistut sisällöt ovat historiaa, johon ei pidä puuttua kuin erityisen painavista syistä. Päätoimittajalla on kuitenkin erittäin harvinaisissa poikkeustapauksissa oikeus poistaa vanhoja verkkosisältöjä, joiden esillä olemisesta on hänen harkintansa perusteella selvästi kohtuuttomia seurauksia yksityishenkilölle.

– Poistamispyyntö voi olla tulkittavissa tiedonvälitykseen kohdistuvaksi vaikutusyritykseksi ja siihen suostuminen voi olla toimituksellisen päätösvallan luovuttamista. Tämän vuoksi päätoimittajalla tulee aina olla painavat ja journalistisesti kestävät perusteet poistamispyyntöön suostumiselle ja asiasta voi päättää vain päätoimittaja, neuvosto muistuttaa.

JSN antoi kokouksessaan keskiviikkona lausuman, joka selventää sitä, millä perusteilla tiedotusvälineet voivat poistaa verkossa julkaistuja sisältöjä.

Neuvosto linjasi, että historiaa ei lähtökohtaisesti pidä hävittää esimerkiksi sen osalta, millaisissa tehtävissä henkilöt ovat aiemmin toimineet tai millaisia mielipiteitä he ovat esittäneet.

Lausumalle on koettu olevan tarvetta, koska tiedotusvälineiden saamat verkkosisältöjen poistopyynnöt ovat lisääntyneet. Tähän on vaikuttanut hakukoneiden käytön yleistyminen sekä keskustelu tiedollisesta itsemääräämisoikeudesta ja oikeudesta tulla unohdetuksi. 

Neuvosto painotti, että tiedotusvälineiden tulee tehdä julkaisupäätöksensä ja mahdolliset poistopäätöksensä hakukoneista riippumatta. Hakukoneyhtiöt ovat itse vastuussa toiminnastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu