Puheenaihe

Työstäkieltäytyjät pamauttavat: kaikille puhtaana käteen 1 400 €/kk!

Työstäkieltäytyjäliitto vaatii kaikille suomalaisille 1 400 euron kuukausikorvausta. Kuvan henkilö ei kuulu tapaukseen.

Leena Koivisto / arkisto

Työstäkieltäytyjäliitto on julkaissut naistenpäivän kunniaksi oman perhevapaamallinsa. Tässä mallissa jokaiselle maksetaan 1400 euroa kuukaudessa perhesuhteista riippumatta. 

Työstäkieltäytyjäliiton mukaan tämä edesauttaisi kaikkien mahdollisuuksia hoivata sekä itseään että läheisiään niin kotona kuin sen ulkopuolellakin.

Liitto julkaisi perhevapaamallinsa osoitteessa perhevapaa.net. Mallin esittelytekstissä kritisoidaan vallitsevaa puhetta perhevapaamallin ympärillä. Esimerkiksi keskustelua urasta naisvaltaisia matalapalkka-aloja koskien pidetään liiton mallin esittelytekstissä ”täysin tolkuttomana”.

Työstäkieltäytyjäliiton mukaan matalapalkka-aloilla on uranousun sijaan luvassa eliniänodotteen lasku.

– Nykyisin näillä aloilla työ tappaa aivan kirjaimellisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vähiten koulutettujen naisten eliniänodote on 1990-luvun alusta lähtien laskenut noin viidellä vuodella, kertoo Lasse Poser Työstäkieltäytyjäliitosta.

Liitto epäilee myös julkisuudessa kuultavia puheita varhaiskasvatuksen tärkeydestä sanahelinäksi. Päiväkotien henkilöstö on alipalkattua ja sitä on liian vähän.

Työstäkieltäytyjäliiton haluaa perhevapaamallinsa avulla avata työtä ja hoivaa koskevalle keskustelulle uuden horisontin.

– Työstäkieltäytyjäliiton malli tekee mahdolliseksi sekä vapautua työstä toisten ja itsen hoivaamista varten että vapautua perheestä mielekästä elämää ja työskentelyä varten, Poser muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu