Puheenaihe

Näin Vantaa kommentoi lastentarhanopettajien palkkakiistaa: Palkankorotukset eivät ole ratkaisu työntekijäpulaan

Yliopistoihin tulee 1000 uutta lastentarhanopettajan koulutuspaikkaa 2018–2021. Tämä voi osaltaan helpottaa myös pääkaupunkiseudun työntekijäpulaa.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Vantaan edustajat sanovat, ettei lastentarhanopettajien palkkojen roima parantaminen ole lääke alan työntekijäpulaan. Vantaalla on nyt 159 pätevän osaajan vajaus.

– Jos palkkoja korotettaisiin, en usko, että seudulle löytyisi yhtäkkiä päteviä ihmisiä, sanoo henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen toteaa, että "voisihan palkka olla vähän nykyistä korkeampi, koska eläminen pääkaupunkiseudulla on kallistunut".

Hän kuitenkin huomauttaa, että Vantaa on viime aikoina nostanut lastentarhanopettajien palkkoja 150 euron rekrylisällä yksiköissä, joissa on jokin erityinen kehitystehtävä, kuten maahanmuuttajalasten pedagogiikan kehittäminen.

Askola-Vehviläisen mielestä pätevää väkeä pitää houkutella Vantaalle muilla vetovoimatekijöillä. Näitä ovat etenkin työhyvinvointia korostava työyhteisö ja koulutusmahdollisuudet. Vantaa markkinoikin nyt vetovoimatekijöitä rekrytoinnissaan voimallisesti tavoittaakseen aiempaa paremmin muualla Suomessa asuvat, työttömät ja vastavalmistuneet lastentarhanopettajat.

Lievonen muistuttaa, että jos alan palkkoja korotettaisiin, olisi oikeudenmukaista nostaa muidenkin ammattiryhmien palkkoja.

Miksi Vantaa on sitten viime aikoina korottanut roimasti vain lastensuojelutyöntekijöiden palkkoja?

– Heidän kohdallaan työvoimapula on ollut arkea vuosikymmeniä, ja hallitus on vain tiukentanut kelpoisuusehtoja. Tilanne kriisiytyi. Heillä on ylempi korkeakoulututkinto. Lastentarhanopettajilta edellytetään kandin tai sosionomin tutkintoa, Lievonen perustelee.

Yle uutisoi maanantaina, että Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat sopineet epävirallisesti, ettei päteviä lastentarhanopettajia houkutella korkeammilla palkoilla. OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki piti tilannetta palkkakartellina. Alan peruspalkat ovat juuttuneet minimipalkan tietämille.

Lievonen kertoo, että kaupungit ovat voineet tehdä suullisen sopimuksen yli kymmenen vuotta sitten, kun palkkausjärjestelmän perusteet olivat aivan toiset.

– Saatettiin päättää, että kaikki soveltavat yhtä palkkaluokkaa.

Järjestelmä kuitenkin muuttui 2000-luvun puolella. Siksi Lievonen pitää kartelliväitettä "hassuna".

– Alan palkkoja ei voi verrata kuntien välillä, koska näissä tehtävänkuvat ja toimintatavat vaihtelevat.

Pitäisikö lastentarhanopettajien palkkoja nostaa?

Kyllä
96% (1061 ääntä)
Ei
4% (46 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1107

Seudun pienin palkka

Vantaalla lastentarhanopettajan peruspalkka on seudun pienin, 2 350 euroa. Esiopetuslisää ei makseta.

Vantaan varhaiskasvatusjohtajan mukaan "ei ole pedagogista perustetta maksaa vain esiopetusta toteuttaville lastentarhanopettajille esiopetuslisää, kun varhaiskasvatusta toteuttavan lastentarhanopettajan työ on yhtä vaativaa".

Espoossa kuukausipalkka ja esiopetuslisä on 2 379 euroa ja 61 euroa, Helsingissä 2 363 euroa ja 64 euroa, Keravalla 2 375 euroa ja 50 euroa, Tuusulassa 2 516 euroa ja 47 euroa ja Hyvinkäällä 2 442 euroa ja 50 euroa.

Helsinki ilmoitti keskiviikkona ottavansa käyttöön 1 000 euron kertaluonteisen kannustuspalkkion uusille lastentarhanopettajille.

Ainoat yleiset palkankorotukset kertyvät Vantaalla työkokemuksen mukaan: viisi vuotta tuo kolmen prosentin ja kymmenen vuotta kahdeksan prosentin nousun.

Neljäsosalla Vantaan 614 vakituisesta lastentarhanopettajasta on keskimäärin 130 e henkilökohtainen lisä. 16 henkilöä on saanut 150 euron rekrylisän.

Lastentarhanopettajilla ei ole tulospalkkioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastentarhanopettajan tulokehitys pysähtyy 10 vuoden kohdalla – OAJ aikoo tehdä valvontavaatimuksen palkkakartellista7.3.2018 09.30
Yle: Päiväkodeissa sovittu "palkkakartellista" – Helsinki, Espoo ja Vantaa tyrmäävät5.3.2018 18.49
Lastentarhanopettajapula vaivaa Vantaata – tästä se johtuu28.1.2016 07.08
Lastentarhanopettajista huutava pula Vantaalla9.8.2015 06.00
Palkkaerot järkyttävät – Naapurikunnassa samasta työstä maksetaan yli 2 500 euroa enemmän vuodessa22.11.2017 06.15
Johtajan palkka poljettiin 2300 euroon kuukaudessa – "Aivan kohtuutonta"30.11.2017 07.05
Mielipide: Lastentarhanopettajia ei sijoitella Vantaalla sattumanvaraisesti2.12.2017 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu