Puheenaihe

Espoon valtuustopomo vaatii "Helsinki-diktatuurin" purkamista – "Nykytilanteesta kärsivät kaikki muut jäsenkunnat"

HSL:n nuiva suhtautuminen esimerkiksi suorien bussilinjojen palauttamiseen Espoosta Helsinkiin on valtuustopomon mielestä oiva esimerkki Helsingin ylivallasta HSL:ssä.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon kuuluva Markku Sistonen (sd.) vaatii Helsingin seudun liikenteen (HSL) perussopimuksen korjaamista.

– Tällä hetkellä 1970-luvulta peräisin oleva perussopimus on lähellä diktatuuria, jossa Helsinki yksin pystyy päättämään asioista, Sistonen jyrähtää.

Diktatuurilla hän viittaa jäsenkuntien edustukseen HSL:n hallituksessa. Siellä Helsingillä on aina puheenjohtajan paikka ja puolet (7) hallituspaikoista. Espoolla hallituspaikkoja on kolme.

Ylintä päätösvaltaa käyttävässä HSL:n yhtymäkokouksessa tilanne on lähes sama: Tänä vuonna Helsingillä on 49,7 prosentin ääniosuus, kun se esimerkiksi Espoolla on 21,4 ja Vantaalla 17,2.

Ääniosuudet ja hallituspaikkajako on määritelty jäsenkuntien asukasmäärien mukaan vuonna 1970, kun silloisessa YTV:ssä olivat mukana vain Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

– Helsingin ylivalta on nyt länsimetron ja Etelä-Espoon liityntäliikenteen ongelmien myötä osoittautunut espoolaisittain kohtalokkaaksi, Sistonen sanoo.

Hän muistuttaa myös, että nykymeno saattaa jatkossa koitua kohtalokkaaksi koko HSL:lle.

– Jos joukkoliikenteen lipputulot huonojen päätösten myötä romahtavat, siitä kärsivät kaikki jäsenkunnat.

Sistonen vaatiikin, että Espoo nostaa perussopimuksen uusimisen vaatimuslistalleen toukokuun lopussa järjestettävässä HSL:n yhtymäkokouksessa.

– Aion ottaa asian esille paikallisesti Espoon valtuuston neuvottelutoimikunnassa, joka kokoontuu ensi maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu