Puheenaihe

Passeja ja aselupia saa nyt Vantaalla poikkeuksellisesta paikasta – Ainut laatuaan Suomessa

Lupaesimiehet Perit Palloson ja Anu Kuusisto ovat tyytyväisiä Dixin tiloihin, joissa muun muassa vuoronumero- ja kuulutusjärjestelmät ovat upouusia.

Tuomas Massinen

Senaatti-kiinteistöt päätyi Vantaalla poikkeukselliseen tilaratkaisuun: Itä-Uudenmaan poliisin lupapalvelutoimisto siirrettiin kauppakeskuksen tiloihin.

Lupapalvelut muutti maaliskuun alussa vanhasta valtion virastotalosta Kielotie 15:stä muutaman sadan metrin päähän Dixiin. Ratatie 11 C:ssä toimii myös muutamia yrityksiä, kuten kuntosali ja pankki.

Kauppakeskuksessa palveleva poliisin lupapalvelutoimisto on ainut laatuaan Suomessa.

– Naapurimaissakin lupapuoli palvelee yleensä poliisitalossa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin lupapalvelujen lupaesimies Anu Kuusisto.

Kielotie 21:ssä sijaitseva Vantaan pääpoliisiasema on nyt entistä kauempana. Haittaa tästä ei katsota olevan, koska lupapalvelut ja poliisin muut toiminnot ovat olleet Vantaalla jo vuodesta 2011 eri rakennuksissa.

Senaatti-kiinteistöt etsi uusia toimitiloja pääosin Tikkurilasta. Pari vuotta kestäneen etsinnän päätteeksi valinta kohdistui Dixiin – uudet tilat ja mainio sijainti painoivat ratkaisussa.

– Saa nähdä, lisääntyykö lupapalveluiden kysyntä, kun olemme nyt niin hyvin tavoitettavissa, Kuusisto aprikoi.

Muutossa virastotalosta kannettiin yli 900 arkistomappia ja 30 tietokonetta uuteen paikkaan. Kierrätykseen vietiin paljon tavaraa: hyväkuntoiset vanhat kalusteet annettiin muille poliisiasemille.

– Emme kaipaa vanhoja tiloja. Täällä on hienot puitteet ja maisemat, ja teknologiakin on uudempaa, kertoo lupavalvonnan esimies Perit Palloson.

Lupatoiminta, asiakaspalvelupisteet ja henkilöstömäärä pysyivät entisenkaltaisina. Uusiin tiloihin asettui 27 työntekijää, joista valtaosa on siviilihenkilöstöä ja osa poliiseja. Neliöitä on nyt puolet vähemmän kuin virastotalossa, mutta ne on hyödynnetty tehokkaasti.

– Työhuonemallista on siirrytty avokonttoriin. Aiempaa tiiviimmät tilat mahdollistavat työntekijöiden saumattoman yhteistyön, Kuusisto kuvaa.

5. maaliskuuta alkanut ensimmäinen työviikko Dixissä sujui rauhallisesti. Asiakkaita on normaalisti 100–150 päivässä, nyt heitä oli puolet vähemmän.

Lupapalveluiden tiloihin voi vielä olla hankala löytää puutteellisten opasteiden takia. Tilanne paranee maaliskuun aikana, kun Dixin julkisivuun ilmestyy lupapalveluiden kyltti.

Muutto Kielotieltä Ratatielle

Itä-Uudenmaan poliisin lupapalvelutoimisto Vantaalla toimii nyt Dixissä Ratatie 11 C:ssä. Passit, henkilöllisyystodistukset ja luvat, kuten ampuma-aseluvat, on saanut 5. maaliskuuta lähtien kauppakeskuksen kuudennesta kerroksesta.

Lupapalvelutoimiston rappu sijaitsee Dixin eteläpäässä, Sokos Hotel Vantaan puoleisessa päädyssä. Toimisto palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16.15 ja perjantaisin kello 9–16.15.

Poliisi suosittelee asiointia ajanvarauksen kautta, sillä muuten jonotusaika voi pitkittyä useiksi tunneiksi. Varauksen ja lupahakemuksia voi tehdä verkossa osoitteessa www.poliisi.fi/verkkoasiointi.

Kielotie 15:n tyhjä, vanha virastotalo puretaan. Tilalle nousee asuinkerrostaloja, joiden kivijalkaan tulee liiketilaa ja ehkä päiväkoti.

Muut kuin lupia koskevat poliisiasiat hoituvat yhä Vantaan pääpoliisiasemalla Kielotie 21:ssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu