Puheenaihe

Mielipide: Vantaan Energia puolittaa päästöt tällä vuosikymmenellä

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia, kirjoittaja kertoo. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/arkisto

Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua ensimmäisten joukossa pääkaupunkiseudun energiayhtiöistä kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla, toteaa Vantaan Energian tuotantojohtaja vastauksessaan.

Vantaan Energia suhtautuu ilmastonmuutoksen torjumiseen kunnianhimoisesti ja, päinvastoin kuin Tuomas Kelomäki kirjoittaa, haluamme käydä aktiivista keskustelua energiaratkaisuista.

Olemme myös ryhtyneet puheista tekoihin. Olemme puolittamassa Vantaan energiantuotannon päästöt tällä vuosikymmenellä

Tuomas Kelomäki myös kehottaa Vantaan Energiaa kiinnittämään entistä paremmin huomiota toimintansa läpinäkyvyyteen ja hankkeidensa hyväksyttävyyteen jo etukäteen.

Vantaan Energian hallitus, joka koostuu sekä Vantaan että Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenistä, päättää Vantaan Energian suurista investoinneista.

Myöskään Tuomas Kelomäen maininta ilmastokatastrofista ei pidä paikkaansa. Rakenteilla olevan biokattilan päästöt ovat vuodessa samat kuin kivihiilikattilan päästöt kahdessa viikossa.

Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua ensimmäisten joukossa pääkaupunkiseudun energiayhtiöistä kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla.

Edellinen tekomme puhtaamman tulevaisuuden eteen on vuonna 2014 valmistunut jätevoimala, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä 1,5 miljoonan suomalaisen kierrätyskelvottomasta sekajätteestä.

Voimalaitos laski energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia sekä sen ansiosta käytämme tällä hetkellä 40 prosenttia vähemmän fossiilisia tuontipolttoaineita.

Seuraava askel on nyt työn alla olevan Martinlaakson biovoimalan valmistuminen vuoden 2018 lopussa. Muutostyössä vanha kattila muutetaan biopolttoaineilla toimivaksi, mikä on ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin uuden voimalan rakentaminen.

Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten ylijäämähaketta, sahanpurua ja vaneriteollisuuden hukkapaloa.

Noin 10 prosenttia polttoaineesta on turvetta, jota käytetään tukipolttoaineena estämään kattilan korroosiota. Kokonaan turpeettoman laitoksen toteuttaminen ei ole edes teknisesti tilasyistä mahdollista vanhan kattilan muutostyössä.

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia.

2020-luvun uusia energiantuotannon toteutusvaihtoehtoja ovat muun muassa myös kivihiilikattilan muuttaminen Martinlaaksossa biopolttoaineille, kaukolämmön varastoinnin lisääminen uusilla lämpövarastoilla, vanhojen kaatopaikkojen materiaali- ja energiahyödyntäminen jätevoimalassa, jätevoimalan kehittäminen kiertotalouskehityksen mukaisesti polttamaan energiaköyhempää sekajätettä, geoterminen lämpö ja aurinkoenergia.

Omistajamme Vantaan ja Helsingin kaupungit ovat asettaneet itselleen tavoitteen olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä, ja olemme ensimmäisten joukossa tukemassa tätä tavoitetta.

Vantaan kaupungin tavoitteena ovat lisäksi mittavat toimet energiansäästämiseksi, joka vaikuttaa myös meidän tulevaan tuotantokapasiteettiimme.

Marko Ahl, tuotantojohtaja, Vantaan Energia Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Ilmasto ei kestä turpeen polttoa8.3.2018 07.45
Mielipide: Turpeeseen investointi ei ole tätä päivää3.3.2018 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu