Makumaailma

Uusi viinalaki uhkaa viedä artisteilta työt – "Luulen, että tästä lähtien ravintoloissa lauleskellaan pelkkää karaokea"

Musiikkiartistien ravintolakeikat voivat vähentyä huomattavasti uuden alkoholilain myötä. Kuvituskuva.

Lotta Kvist

Useiden musiikkiartistien työt ovat uhattuna uuden alkoholilain vuoksi. Maaliskuun alusta alkaen ravintoloiden ei ole enää tarvinnut hakea jatkoaikalupaa ja järjestää "tasokasta ohjelmaa" pitääkseen paikkojaan auki pitkälle aamuyöhön.

Tikkurilalaisen Pingviini-ravintolan omistaja Petri Hietala uskoo, että artistien ravintolakeikat vähenevät lainmuutoksen seurauksena rankasti.

– Meidänkin piti aiemmin ottaa vähintään kaksi musiikkiesiintyjää kuukaudessa perjantain ja lauantain aamuneljän aukiolon takia. Se oli meille rasite: asiakkaat eivät bilebändejä juuri kaivanneet. Nyt uuden lain myötä vähennämme bändikeikkoja roimasti ja keskitymme stand up -komiikkaan ja dj-iltoihin, omistaja kertoo.

Hietalan mukaan ravintola pystyy samalla karsimaan esiintyjäkuluja 50 prosenttia, kun se ei enää liiemmin järjestä bilebändien keikkoja. Useimmiten yksi keikka on maksanut 500–1 000 euroa.

– Jatkossa voi käydä myös niin, että ravintolat maksavat aiempaa pienempiä keikkapalkkioita, Hietala arvioi.

Avin ylitarkastaja Ilkka Ripatti uskoo, että lakimuutos saattaa johtaa jopa artistien massatyöttömyyteen.

– Kun nyt ei vaadita enää minkäänlaista ohjelmaa, vaikka ravintolassa voi juoda kello viiteen saakka, on täysin varmaa, että useimmat ravintolat luopuvat ohjelmatarjonnasta. Miksi sitä järjestää, kun se maksaa todella paljon? Suosikkiartistien palkkiot ovat olleet huima kustannus ravintolalle, Ripatti toteaa.

–  En usko, että kovin moni ottaa enää trubaduuria, kun se ei ole enää pakko. Luulen, että tästä lähtien ravintoloissa lauleskellaan pelkkää karaokea, Ripatti ennakoi.

Vantaalla keikkailevan Tom Eklund & Liivit Boysin nokkamies on sitä vastoin optimistisempi tulevaisuuden suhteen. Tom Eklund kertoo luottavansa livemusiikin voimaan ja siihen, että ravintolat haluavat tarjota asiakkaille jatkossakin keikkaelämyksiä.

– En suoranaisesti usko, että keikat lakimuutoksen myötä vähenevät. Tietysti aika sen näyttää. Kyllä minua huolestuttaa, jos livemusiikkia katoaa ravintoloista, eikä soittajille löydy hommia.

Eklundin mukaan hänen bändillään riittää yhä mukavasti keikkoja tänä vuonna.

– Teemme niin erityylisiä keikkoja, isommilla ja pienemmillä kokoonpanoilla, ettei juuri mikään keikkatarjous jää ottamatta.

Eklund miettii, että soittajat voivat joutua nostamaan palkkioitaan, jos esiintymismahdollisuudet vähenevät.

– Toivon myös, etteivät ravintolat ala kalastella bändejä kaljapalkalla soittamaan. Tiedän, että moni varsinkin aloitteleva bändi siihen suostuu, koska keikalle on musiikin palon takia päästävä. Mitä enemmän bändit soittavat lähes ilmaiseksi, sitä vaikeampaa jonkun on yrittää tienata elantoaan keikkailemalla.

Laki muuttui

Maaliskuun alusta alkaen ravintola ei ole enää tarvinnut jatkoaikalupaa. Se voi nyt olla auki vaikka jatkuvasti Aville tehdyn ilmoituksen turvin. Uusi alkoholilaki poisti myös vaatimuksen tasokkaan ohjelman järjestämisestä.

Ennen ravintoloiden piti hakea Avilta jatkoaikalupaa klo 3:een ja 4:ään. Kolmeen sai luvan, jos oli tasokasta viihdeohjelmaa. Karaokea ei tällaiseksi hyväksytty, minimivaade oli juontava dj. Useissa paikoissa oli trubaduuri tai bändi. Neljän luvan sai viihderavintola, joka oli ”varustelu- ja palvelutasoltaan erityisen hyvätasoinen” ja jonka viihdeohjelma oli tasokasta.

Lisää aiheesta

Moni vantaalaisravintola varautuu pidentämään aukioloaikojaan – "Jää nähtäväksi, onko tämä jatkuva käytäntö"6.3.2018 07.05
Alkoholilain loputkin muutokset voimaan torstaina – näin Alkon aukioloaika pitenee28.2.2018 12.56
Uusi alkoholilaki aiheutti yllätyksen panimolle – "Ylimääräisiä vuoroja painetaan ja kaikki ovat töissä"31.12.2017 12.10

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu