Asuminen

Mielipide: Voiko Kela päättää, millä alueella tukea hakeva saa asua?

Miksi Kela puuttuu siihen, millä alueella tai minkälaisessa asunnossa tukea saava asuu, ihmettelee kirjoittaja. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Millä oikeudella Kela tai sosiaalitoimi kuvittelevat voivansa päättää toimeentulotukiasiakkaan asuinpaikan, kysyy kirjoittaja.

Kela velvoittaa hakemaan halvempaa vuokra-asuntoa jos he katsovat, että asiakkaan nykyinen vuokra on kohtuuton.

Ensin he asettavat määrä-ajan, jonka kuluessa uusi halvempi asunto on saatava. Tämä määräaika useimmiten esimerkiksi neljä kuukautta.

Tämän ajan jälkeen Kela ottaa menona vain tiettyyn asti kokonaisvuokran huomioon. Perustoimeentulotukilaskelmassa enimmäisasumismenoksi esimerkiksi yksin asuvalla se on Vantaalla 694 euroa kuukaudessa. Eli jos vuokra on vaikka 850 euroa kuukaudessa niin näiden summien erotus jää asiakkaan maksettavaksi eikä siihen saa toimeentulotukea.

Joissain tapauksissa asiakas on oikeutettu täydentävään toimeentulotukeen, jos hänellä on asuntohakemus voimassa ilman aluerajoituksia.

Kela myös vaatii, ettei asiakkaalla saa olla aluerajoituksia eikä erityisehtoja eli asiakas ei saa itse päättää miltä alueelta kaupunkia asunnon haluaa tai millä alueella haluaa asua. Tätä ei ole määrätty toimeentulotukilaissa eikä missään muussakaan laissa ja se on perustuslain vastainen.

Kysymys kuuluukin, millä oikeudella Kela tai sosiaalitoimi kuvittelevat voivansa päättää toimeentulotukiasiakkaan asuinpaikan?

Venla Vuojolainen

Lisää aiheesta

Paljonko saat Kelan asumistukea? – "Täysin järjetön" vuokrailmoitus ällistyttää alan ammattilaistakin28.2.2018 19.35
Helsinkiläisäidin järkytys: 550 euron vuokra on liian kallis Kelalle – "Pitää hankkia kohtuullisempi asunto"27.2.2018 11.41
Paljonko saat Kelan asumistukea? – "Täysin järjetön" vuokrailmoitus ällistyttää alan ammattilaistakin28.2.2018 19.35
Hallitus luopuu kohutusta kimppakämppien asumistukiuudistuksesta – opiskelijajärjestöt riemuissaan28.11.2017 13.42

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu