Puheenaihe

Mielipide: Sote-uudistusta ei ole varaa viivästyttää

Nykyinen järjestelmä ei toimi, muun muassa hoito tai hoitoon pääsy ei ole kansallisesti yhdenvertaista, kirjoittaja muistuttaa. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Sote-uudistusta ei ole varaa viivästyttää yhtään enempää, kirjoittaja toteaa.

Hallitus on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen lakien valmistelussa nyt loppusuoralla.

Sote-uudistus on herättänyt kritiikkiä. Monelta uudistuksen kritisoijalta tuntuu kuitenkin unohtuvan, ettei nykyinen järjestelmä toimi, muun muassa hoito tai hoitoon pääsy ei ole kansallisesti yhdenvertaista.

Nykyisen palvelutason ylläpitäminen yhä hupenevilla resursseilla vaatii palvelujen ja palvelujärjestelmän radikaalia uudistamista. Sote-uudistus on välttämätön.

Sote-uudistuksessa palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta 18 maakunnalle. Tämä on merkittävä muutos monelta osin. Nykyisessä kuntapohjaisessa järjestelmässä erot peruspalveluiden laadussa ja saatavuudessa ovat päässeet kasvamaan.

Kaikilla kunnilla taloudellinen tilanne ei mahdollista laadukkaiden palveluiden järjestämistä kustannustehokkaasti. Muuttotappiokunnat ovat vaikeuksissa, kun ne yrittävät sopeuttaa tulojaan ja menojaan nopeasti vanhenevan ikärakenteen tahdissa. Tämä tarkoittaa muun muassa tasaavia rahavirtoja Helsingistä ja Uudeltamaalta.

Maakuntahallinnon ohella uudistuksen suurin muutos on asiakkaan valinnanvapaus. Valinnanvapauden avulla julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen saadaan mukaan entistä enemmän voimavaroja myös yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Eri palveluntuottajat kirittävät kilpailua ja täten osallistuvat palvelutoiminnan tehostamiseen sekä luovat kulttuurin oppimiselle ja innovoinnille.

Valinnanvapaus korostaa ihmisten omien valintojen merkitystä. Tulevaisuudessa ihminen saa itse valita, mistä palvelunsa hankkii. Palveluiden keskiössä on ensimmäistä kertaa ihminen, palvelujen käyttäjä. Aikaisemmin palvelujen tuottaminen on ollut keskeisesti pelkästään julkisen vallan ja sen auktorisoimien ammattikuntien tehtävä.

Valinnanvapaus ei saa kuitenkaan pohjautua mainontaan tai mielikuviin – kyseessä ei ole shoppailu. Aito valinnanvapaus toteutuu luotettavaan ja julkiseen vertailutietoon perustuen. Vuoden 2018 valtion talousarvioon kirjattiin 1,5 miljoonan euron lisäyksestä laaturekistereiden pilottihankkeiden vauhdittamiseen. Muutamia terveydenhuollon laaturekistereitä toimii kustannustehokkaasti Suomessa jo nyt.

Laaturekistereiden raporteissa esitetään hoidon laatutietoja avoimesti sairaanhoitopiireittäin ja alueittain. Laaturekistereiden tehtävä on avoimen vertailutiedon avulla nostaa esille sekä ongelmakohtia että parhaita käytäntöjä ja täten parantaa ja yhdenmukaistaa hoidon laatua. Laaturekisterit toimivat laajalti valinnanvapauden perustana muissa Pohjoismaissa.

Tiedolla johtaminen tulee yhä enemmän osaksi terveyspalvelujärjestelmää ja hyvä niin. Me tarvitsemme ajantasaista ja kattavaa vaikuttavuustietoa päätöksenteon tueksi. Tarvitsemme myös valvontaa, jotta valinnanvapaus kohdistuu palvelujen käyttäjille, ei yrityksille. Palvelujen käyttäjä on myös valintojensa myötä hoidon valvoja.

Lainsäädäntö on kuitenkin vain ensiaskel ja raami paremmalle sote-järjestelmälle. Uudistus toteutuu niin hyvin, kun se toimeenpannaan. Tässä kohtaa maakunnilla ja siihen valittavilla päättäjillä on suuri rooli. Hoitopolkujen osalta on tärkeää, että julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin vastuu ihmisen palveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta on yhteinen. Toimivat yhteistyömallit ja toimintatavat tässäkin syntyvät käytännön työn kautta. Jokainen uudistus tulisi ymmärtää kehittyvänä prosessina.

Yhtä kaikki, sote-uudistusta ei ole varaa viivästyttää yhtään enempää. Suomen väestönmuutoksen myötä palvelutarpeet ovat muuttuneet. Siihen tulee vastata nyt.

Anniina Pylsy, sairaanhoitaja, Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Soten valinnanvapausmalli – terveyttä ja hyvinvointia etsimässä?13.3.2018 14.20
Kokoomuksen rivit rakoilevat – jälleen uusi kansanedustaja mukaan sote-kapinaan6.3.2018 20.15
Suurkaupunkien johtajilla päänsärky: "Sote- ja maakuntauudistus niistävät kyvyn investoida"8.2.2018 20.54
Tikkurilan hyvinvointikeskus teilattiin hinnan ja sote-epäselvyyksien takia – Kokoomus oudoksuu muiden vastustusta20.1.2018 07.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu