Puheenaihe

Moni uhanalainen laji viihtyy kaupungin edustalla matalikoissa – kuten tämä silmänilo

Mustakurkku-uikku on komea ilmestys.

sauvo jylhä

Suuri osa Helsingin merialueen matalikoista on kansainvälisesti tärkeää lintualuetta.

– Erityispiirteenä on maailmanlaajuisesti uhanalaisen allin merkittävä talvehtimiskeskittymä. Lisäksi rannikolla esiintyy maailmanlaajuisesti uhanalaisia pilkkasiipiä, punasotkia ja mustakurkku-uikkuja, Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen kertoo.

Helsingin tärkeistä lintualueista ja linnustosta on julkaistu raportti, jossa esitellään suojelullisesti merkittävien lintulajien edustavimmat pesimäalueet ja 136 tärkeää linnustokohdetta.

Helsingin saaristolinnusto on selvityksen mukaan hyvin edustava. Myös merenlahtien kosteikot ovat valtakunnallisestikin merkittäviä lintupaikkoja.

Sen sijaan metsälinnusto on kaupungin kasvaessa menettänyt pesimäalueitaan. Laajoja yhtenäisiä metsiä ja niiden lajeja on jäljellä Vuosaaren–Östersundomin alueella sekä Haltialassa.

Myös isot metsäiset saaret, jotka ovat aiemmin olleet suljettuja sotilasalueita, ovat linnustolle arvokkaita. Suhteellisesti heikoimmassa asemassa on avomaiden linnusto, koska pelto- ja niittyalueet ovat supistuneet.

Osa tutkituista luontokohteista ei ollut linnustoltaan erityisen edustavia. Yleisimpien 50 lintulajin esiintymistä ei raportissa tarkasteltu, vaikka ne ovatkin ihmisten luontoelämysten kannalta tärkeitä.

Raportti perustuu suurelta osin Tringa ry:n jäsenistön talkootöinä tekemiin pesimälintulaskentoihin sekä harrastusluonteisesti ympäri vuoden kerättyihin havaintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat