Puheenaihe

Stephen Hawking kuollut – nämä sanat hän kohdisti ihmiskunnalle viimeisinä elinvuosinaan

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking sairasti ALS-tautia, mutta eli sairaudesta huolimatta pitkän elämän.

NASA / Wikimedia Commons

Brittiläinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut 76-vuotiaana.

Maailmankuulun tiedemiehen kuolemasta kertoi hänen perheen tiedottaja keskiviikkona.

Hawking sairasti ALS-tautia 21-vuotiaasta asti, mikä aiheutti lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Hawkingille tehtiin henkitorveen avanne, minkä vuoksi hän myös menetti puhekykynsä ja kommunikoi puhesynterisaattorin avulla.

Pitkälle edenneen sairauden takia Hawking ei voinut liioin osallistua 70-vuotissyntymäpäiväjuhlallisuuksiinsa.

Hawking taisteli ALSia vastaan pitkään, sillä tyypillisesti sairaus johtaa kuolemaan 40–60-vuotiaana ja potilaat menehtyvät 3–5 vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Vuonna 2013 julkaisemassaan omaelämäkerrassa Hawking kertoi, miten sairaus johti hänen kahden avioliittonsa päättymiseen, mutta samalla kannusti häntä keskittymään uraansa.

Diagnoosin kuuleminen nuorena miehenä oli shokki.

– Se tuntui hyvin epäreilulta – miksi tapahtui minulle, Hawking kirjoittaa kirjassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hawkingin vaimon mukaan avioliiton tuhoksi koitui miehen urallaan saama valtava kuuluisuus.

Hawking tunnetaan fysiikan ja kosmologian kansantajuistajana. Hänen tunnetuin kirjansa Ajan lyhyt historia (1988) pysyi Sunday Times -lehden parhaiten myytyjen kirjojen luettelon kärjessä 237 viikkoa.

Työurallaan Hawking toimi Cambridgen yliopiston professorina vuodesta 1977 ja matematiikan professorina vuodesta 1979. Hän jäi eläkkeelle 2009.

Hawkingin tieteellinen kiinnostus oli kirjaimellisesti valtaisan laajaa ulottuen hiukkasfysiikan teorioista maailmankaikkeuden selittämiseen.

Hän aloitti nuoruudessaan mustien aukkojen tutkimuksella, joista tuli uraauurtavaa. Yhtä mullistavaa oli hänen ajattelunsa kvanttiteorian ja suhteellisuusteorian yhdistämisessä, sekä alkuräjähdystä koskevat teoriat.

Viimeisinä elinvuosinaan Hawking herätti huomiota pahaenteisillä ennustuksillaan Maan tulevaisuudesta.

Vuonna 2017 hän sanoi BBC:n mukaan, että ihmisten on löydettävä uusi asuttava planeetta seuraavan 100 vuoden sisällä tai kohdattava sukupuutto.

– Professori Stephen Hawkingin mukaan ihmiskunnan on asutettava uusi planeetta seuraavan 100 vuoden sisällä, mikäli aiomme selviytyä, BBC:n julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan.

Syiksi hän luetteli ilmastonmuutoksen, asteroidi-iskut, epidemiat sekä väestönkasvun. Niin ikään arvostettu tiedemies varoitti ihmiskuntaa geenimuunneltujen virusten sekä tekoälyjen vaikutuksesta.

Varoituksiin kuului myös olla tavoittelematta kontaktia Maan ulkopuolisten elämänmuotojen kanssa.

Elämän olemassaoloa jossain maailmankaikkauden 100 miljardin galaksin joukossa on Hawkingin mukaan syytä pitää loogisena ja matemaattisena tosiasiana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu