Puheenaihe

Vaaralanlampiin halutaan kunnon uimaranta – vaikutuksia pohjaveteen pitää tutkia ensin

UUTTA Vantaa ja Helsinki suunnittelevat yhdessä Vaarala-Jakomäen alueen virkistyskäyttöä. Uintipaikan rakentaminen on epävarmaa.

Rajakyläläisen Anne Karisvuon mielestä Vaaralanlampien kunnostaminen viralliseksi uimapaikaksi olisi hyvä asia. Lammet sijaitsevat Vantaan ja Helsingin rajalla.

Armi Suojanen

Monen asukkaan toive kunnollisesta uimapaikasta Vaaralanlampien alueella Vantaan ja Helsingin rajalla saattaa toteutua lähivuosina. Vantaan kaupunki on aloittanut alueen kaavoituksen ja tutkii, onko sinne mahdollista rakentaa virallinen uimapaikka.

Myös Helsinki on mukana alueen virkistys- ja ulkoilukäytön kehittämisessä, koska paikka on kaupunkien rajalla. Seudun neljästä lammesta kolme sijaitsee Vantaan alueella ja yksi Helsingin puolella Jakomäessä.

Virallisen uimapaikan rakentaminen ei ole vielä lainkaan varmaa, sillä lammet sijaitsevat pohjavesialueella. Rakentamista rajoittavat vesilain ja ympäristönsuojelulain mukaiset pohjaveden muuttamis- ja pilaamiskiellot.

Vantaan asemakaavasuunnittelija Riikka Äärelä korostaa, että pohjaveden pilaamiskielto on ehdoton eikä pohjavettä saa edes vaarantaa.

– Uimapaikan mahdollisia vaikutuksia pohjaveteen tutkitaan vielä kaavahankkeen aikana, joten emme vielä tiedä varmasti, voidaanko uimapaikan kehittämistä viedä eteenpäin, hän jarruttelee uimarantaintoilijoita.

Uiminen sinänsä ei Äärelän mukaan aiheuta suurta uhkaa pohjavedelle. Samanlaisissa pohjavesilammissa on uimapaikkoja muuallakin, kuten Vetokannaksella Länsi-Vantaalla.

Mutta uimarannalle pitäisi tehdä pysäköintialue sekä wc- ja pesutilat, joista aiheutuu lisävaatimuksia.

– Pysäköintialueiden valumavedet pitää puhdistaa tai ohjata pois pohjavesialueelta ja saniteettitiloissa tulee olla viemäröinti.

Myös lampien vedenlaatu vaikuttaa uimarantasuunnitelmiin.

– Täyttääkö vesi nykyisellään uimaveden laatuvaatimukset? Tätä selvitetään kaavatyön edetessä ja selvityksen perusteella päätetään, kannattaako virallisen uimapaikan suunnittelua jatkaa.

Lampia käytetään nykyisin epävirallisena uimapaikkana ja muuhun vapaa-ajanviettoon eikä sitä valvota. Äärelän mukaan käyttäjien turvallisuuden ja pohjaveden tilan kannalta olisikin hyödyllistä, että kaupunki ottaisi alueen haltuun.

– Silloin lampien vedenlaatu ja pohjan kunto olisi tutkittu ja käyttöä ohjattaisiin paremmin.

Uimapaikan tarve tunnustetaan molempien kaupunkien päättävissä elimissä ja sille on kova tahtotila. Molemmissa kaupungeissa on tehty valtuustoaloite uimapaikasta.

Vaaralan uimapaikka keventäisi kuormitusta Kuusijärven ja Vantaanjoen ruuhkaisilla uimarannoilla.

Helsinki katsoo lisäksi, että uudet virkistysmahdollisuudet Jakomäessä parantaisivat alueen imagoa ja tekisivät alueesta houkuttelevamman.

Pitäisikö Vaaralanlampiin tehdä uimapaikka?

Kyllä
84% (53 ääntä)
Ei
16% (10 ääntä)
Ääniä yhteensä: 63

Lammista asukastilaisuus

Vaaralanlammet käsittää kolme lampea Vantaan puolella Vaaralassa. Helsingin puolella sijaitsee yksi, Jakomäen lampi.

Suunnittelualueen maanomistajia ovat Vantaan ja Helsingin kaupungit sekä yksityiset maanomistajat.

Alueen kehittämiseen liittyvä Vantaan ja Helsingin yhteinen asukastilaisuus pidetään Jakomäen nuorisotalossa (Huokotie 3, Helsinki) ti 24.4. klo 18–20.

Vaaralanlampien osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) sisällöstä voi jättää mielipiteensä Vantaan kaupungille 30.3. mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaaralan hiekkakuopilla uimista ei suositella11.7.2013 10.47
Vetokannas on uimarin paratiisi talvellakin – yli sata osti kausikortin24.3.2016 06.15
Uimarannat vertailussa: Vetokannas on monipuolinen20.7.2014 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu