Puheenaihe

VR voitti taloushuolet: Aloittaa yli 60 uutta junavuoroa

Junavuoroja tulee lisää, mutta matkanteko hidastuu.

Arkisto/Ari Peltonen

Tulostaan roimasti parantanut VR lisää nyt junavuoroja. Kaukoliikenteessä alkaa kulkea sunnuntaina 25. maaliskuuta voimaan tulevien aikataulujen myötä peräti 62 uutta viikottaista junavuoroa eri puolille maata.

Itäisessä Suomessa uusia viikoittaisia lisävuoroja tulee yhteensä 30. Pohjanmaalla viikoittaisia vuoroja tulee yhteensä 20 lisää. Lisävuorojen myötä esimerkiksi suorat yhteydet Kajaanista ja Ylivieskasta Helsinkiin sekä Ähtäristä Tampereelle paranevat. Ähtäriin kulkevien vuorojen odotetaan houkuttavan erityisesti pandaturisteja, sillä junalla pääsee suoraan eläinpuiston viereen.

Kesäkuussa Helsinki–Kolari-välille tulee vielä 2 uutta viikottaista junavuoroa ja elokuussa Tampere–Pori-välin viikoittaisten vuorojen määrä kasvaa kymmenellä.

VR:n mukaan uudet junavuorot ovat mahdollisia Liikenne- ja viestintäministeriön ostomäärärahan lisäyksen ja parantuneen tehokkuuden ansiosta. VR kertoo, että ostomäärärahaa on lisätty 2 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa, että Liikenne- ja viestintäministeriö ostaa junaliikennettä yhtiöltä vuosittain 30 miljoonalla eurolla.

VR kävi aallonpohjassaan vuonna 2015, jolloin se ilmoitti useiden tärkeiden junavuorojen karsimisesta muun muassa Helsingistä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Ouluun kulkevilla reiteillä.

Matkanteko kuitenkin hidastuu, vaikka vuoroja tuleekin lisää. Liikenneviraston ratatyöt Helsingin ja Tampereen välisellä pääradalla hidastaa kaukojunien kulkua noin 9 minuuttia. Syynä ovat ratatöiden aiheuttamat nopeusrajoitukset, jotka kestävät pitkälle syksyyn.

Samalla lähijunien lähtöminuutit muuttuvat. Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä kulkevien R-junien lähdöt aikaistuvat noin 15 minuuttia ja Helsingin ja Riihimäen välillä kulkevien D-junien lähdöt aikaistuvat pääosin 10–25 minuuttia.

Juttua muokattu 22.3. klo 20.05: Lisätty tietoa Liikenne- ja viestintäministeriön rahoituksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu