Puheenaihe

Vantaa tukee urheilevien koululaisten tietä tähtiin – Uusi malli helpottaa koulun ja harrastuksen yhdistämistä

Venla Nurmi ja Iisakki Lehtonen harjoittelevat ahkerasti, jotta he voivat kehittyä jalkapalloilijoina. Molempien tavoitteena on päästä tulevaisuudessa aikuisten maajoukkueeseen.

Päivi Tuovinen

Sisäsyrjäsyöttöjä, harhautuksia, maalilaukauksia. Yläkouluikäiset pojat ja tytöt hyörivät jalkapalloharjoituksissa Korson Peakfin Arenalla, joka tunnettiin vielä äskettäin Legirus Areenana. Kuplahalli on kylmä, mutta tekonurmella viilettävillä nuorilla on taatusti lämmin.

Nyt keskiviikkona he pääsivät koulusta kahdelta, jotta he voivat osallistua Koivukylän Palloseuran KoiPS:n iltapäivätreeneihin. Tässä on kyse Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian toiminnasta, joka on tarkoitettu aktiivisesti liikuntaa harrastaville oppilaille. Tavoitteena on helpottaa koulunkäynnin ja urheiluharrastuksen yhdistämistä sekä edistää nuorten liikuntataitoja ja terveitä elämäntapoja.

Urheileville nuorille toiminta tarjoaa lisätreenimahdollisuuden. Jos on kovat tavoitteet, seuran varsinaiset harjoitukset eivät välttämättä riitä niiden saavuttamiseksi. Näin perustelevat toimintaan osallistumistaan Havukosken koulun seiskaluokkalainen Venla Nurmi ja Mikkolan koulun kasiluokkalainen Iisakki Lehtonen.

– Haluan futisammattilaiseksi ja maajoukkueeseen, kertoo Lehtonen, Manchester Cityn Yaya Tourén fani.

– Tahdon maajoukkueeseen, ilmoittaa myös Nurmi, joka on jo käynytkin Helmaripäivillä.

KoiPS:n harjoituksissa on nyt viitisentoista 13–15-vuotiasta muutamasta koulusta. Seuran nuorisopäällikkö Niko Koskela kertoo, että lisäharjoituksissa he voivat treenata yksilötaitoa, liikkuvuutta, nopeutta ja ketteryyttä monipuolisesti. Koskelan mukaan akatemiatoiminta on sujunut hyvin ja sille on selkeä tarve.

–  Harjoituksissa on ollut talvellakin lähes 20 nuorta. Koulut ja vanhemmat ovat mahdollistaneet toiminnan tosi hyvin.

Osa nuorista on tullut Korsoon kimppakyydillä tai muulla keinolla Havukoskelta asti. Omaa kenttää ei voi lumen takia käyttää.

Havukosken koulun rehtori Arto Martikainen kertoo, että akatemiatoimintaan osallistuu 34 koulun nuorta, jotka edustavat monia lajeja.

– Osallistujamäärä kasvaa vuosittain. Nuorison suosikkilajeja ovat eri pallopelit.

Lempilajiaan akatemian oppilaat pääsevät treenaamaan tiistaina kello 7.30–8.30 ja keskiviikkona kello 15–16.30. Tiistaina heidän koulupäivänsä alkaa vasta kello 10 ja keskiviikkona loppuu viimeistään kello 14, kuten kaikilla muillakin yläkoululaisilla.

– Toimintaan osallistuva nuori suorittaa koulupäivän aikana myös akatemian valinnaiskurssin liikunnanopettajan vetämänä, Martikainen selvittää.

Lajiharjoituksia on järjestetty esimerkiksi Koivukylän seudulla, Tikkurilassa ja Korsossa. Seurat ovat käyttäneet myös koulun liikuntatiloja.

Rehtori arvioi, että kouluväen innostus liikuntaa kohtaan on kasvussa. Akatemia lisää urheilevien liikkumista entisestään, ja koulun Wau-liikuntakerho on aktivoinut oppilaita, jotka eivät muuten liikkuisi paljon.

Havukosken koulussa myös Liikkuva koulu -toiminta pyrkii tuomaan lisää liikuntaa kaikkien oppilaiden koulupäivään. Aktiviteetteja järjestävät sekä opettajat että oppilaat.

– Esimerkiksi ennen talvilomaa oppilaat toteuttivat talviriehan, Martikainen kertoo.

Martikainen toivoo, että nykyistä useammat urheiluseurat ja muut toimijat tekisivät koulun kanssa yhteistyötä nuorison liikuntaharrastusten edistämiseksi.

Jo 800 oppilasta mukana

Kaikissa Vantaan yläkouluissa on noudatettu Pk-seudun urheiluakatemian mallia (Urhea-toiminta) elokuusta 2016. Perusopetusjohtaja Ilkka Kalon mukaan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, ja se tukee mainiosti tavoitteellisesti urheilevien lasten urheilua, koulunkäyntiä ja perheiden arkea. Ohjelmassa on nyt noin 800 vantaalaisoppilasta.

Vantaa on ainoa iso kaupunki, jossa Urhea-toimintaa on järjestetty näin laajasti. Espoo alkaa ensi syksynä tarjota toimintaa yläkoululaisille.

Toinen oppilaiden liikkumista aktivoiva toimintatapa on Liikkuva koulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan yläkoululaisille avautuu lisämahdollisuuksia urheilemiseen – jopa kasin ja neljän välillä19.12.2015 18.34
Sporttikaveri vie lapset liikkumaan Vantaalla – "Tämä aikuinen on vaan mua varten"13.1.2018 08.10
Koulujen pihoissa suuria eroja – Tällainen on Vantaan paras piha, tältä näyttää huonoin4.5.2017 06.15
Osa koululaisista on vieraantunut luonnosta – kaupungistuneet muksut kaatuilevat puunrunkoihin ja pelkäävät metsässä retkeilyä9.10.2017 06.20
Jopa kuperkeikan tekeminen liian vaikeaa osalle lapsista – "Monella kunto on romahtanut"23.1.2017 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu