Puheenaihe

Valehoitajat huijaavat nyt ympäri Helsinkiä – näin vanhukset voivat varautua tilanteeseen

Kuvituskuva.

Kuvituskuva

Helsingin poliisi tutkii useita tapauksia, joissa 70–95-vuotiailta on huijattu rahaa ja koruja alkuvuoden aikana. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet ympäri Helsinkiä: Itäkeskuksessa, Jakomäessä, Meri-Rastilassa, Malmilla, Kontulassa, Vuosaaressa, Maunulassa, Pohjois-Haagassa, Arabianrannassa, Pukinmäessä ja Merihaassa.

– Tapauksia on vajaa parikymmentä, kertoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Rikoksista epäillyt ovat lähestyneet vanhuksia muun muassa kauppakeskuksissa tai heidän kotipihallaan ja seuranneet vanhuksia erilaisilla tekaistuilla verukkeilla heidän koteihinsa. Osa on soittanut ensin ja ilmestynyt sitten uhrin asunnolle. Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi sairaalan, kotihoidon tai kaupan työntekijänä, sosiaalityöntekijänä, taksikuskina, pankkivirkailijana ja huoltomiehenä.

Asunnoissa huijarit ovat tutkineet paikkoja ja joko pyytäneet vanhuksilta rahaa esimerkiksi ruoka- tai lääkeostoksia varten tai anastaneet pankinkortin, käteistä rahaa tai koruja. Kerran rikoksista epäilty nainen väitti välittävänsä ilmaiseksi virtsankarkailutuotteita, toisella kerralla hän esitti tarkistavansa turvapuhelimen toimintaa ja kolmannella nainen pyysi rahaa turvaranneketta varten.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö. On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi.

Poliisi on ottanut viime kuukausien aikana kiinni kaksi naista kyseisiin huijaustapauksiin epäiltyinä. Naiset ovat myöntäneet osan teoista. Toinen heistä on määrätty matkustuskieltoon, sillä poliisilla on syytä epäillä, että nainen jatkaa rikollista toimintaa. Käytännössä matkustuskielto tarkoittaa sitä, ettei nainen saa poistua Helsingistä. Hän ei myöskään saa oleskella Helsingin ostoskeskuksissa, koska hän on lähestynyt uhrejaan nimenomaan ostoskeskuksissa.

– Kehotamme vanhusten parissa työskentelevien ammattilaisten sekä vapaaehtoisten olemaan valppaana ja kertomaan senioreille hujauksen kohteeksi joutumisen vaarasta. Vanhuksille ja heidän läheisilleen on tärkeää kertoa tarkasti, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa, rikoskomisario Kari Martikainen neuvoo.

On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi.

Helsingin poliisin tietoon on tullut lähiviikkoina jälleen myös useampi niin kutsuttu "valepoliisitapaus", joissa vanhuksia puhelimitse lähestynyt henkilö on esittäytynyt poliisiksi ja pyytänyt pankkitunnuksia väitetyn rikoksen estämiseksi.

– Neuvokkaat seniorit ovat näissä tuoreimmissa tapauksissa arvanneet, että kyseessä on huijari, ja teko on jäänyt yritykseksi. Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla, Martikainen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valepoliisi huijasi mieheltä pankkitunnukset – huijauspuhelu kesti kaksi tuntia18.2.2018 13.36
Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä rahaa – huomattaviakin omaisuusvahinkoja26.8.2017 09.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu