Puheenaihe

Riku Niemi tietää, miksi tango on Suomessa liki pyhää – "Miehelläkin on lupa olla runollinen"

MUSIIKKI Riku Niemi ja Kyösti Mäkimattila yhdistävät voimansa tangokonsertissa.

Riku Niemi tuo kymmenenhenkisen tangotententtinsä Monikkoon. Solistina toimii Kyösti Mäkimattila (oik).

JUKKA LEHTINEN

– Kyöstin kanssa yhteistyön tekeminen on ollut alusta asti kuin musiikillinen rakkausavioliitto, kapellimestari Riku Niemi kuvailee.

Kyöstillä hän tarkoittaa vuonna 2013 tangokuninkaaksi valittua Kyösti Mäkimattilaa, jonka kanssa Niemen luotsaama Riku Niemi Orchestran Tangotentetti keikkailee.

Nimensä mukaisesti tangotentetti esittää konsertissa erityisesti suomalaisia tangoja kymmenen soittajan voimin.

– Tango on suomalaisille tärkeä, jopa pyhä asia. Suomalaisen tangon kulta-aika oli 60-luvulla. Sitä on kuunneltu ja tanssittu. Tangoon on liitetty myös lupa, jossa suomalainen mies saa olla runollinen ilman, että luopuu miehekkyydestään, Niemi kuvailee.

Tästä innostuneena Niemi orkestereineen onkin omien sanojensa mukaan etsinyt suomalaisen tangon nykytilaa.

– Olemme heittäneet ilmoille kohteliaan kysymyksen siitä, mitä suomalainen tango voisi tänä päivänä olla. Siitä olemme varmoja, että aihe ei ainakaan ole loppuunkulutettu, kapellimestari vannoo.

Niemen johtama orkesteri julkaiseen huhtikuussa myös yhteisen albumin Mäkimattilan kanssa. Albumin ensimmäinen single Rakkautesi on valo on jo julkaistu.

– Vaikka albumilta ei löydy yhtään perinteistä tangoa, ei olisi väärin sanoa, että kyseessä on tangolevy. Odotan innolla, miten yleisö ottaa levyn vastaan, Niemi intoilee.

Riku Niemi Orchestran varsinainen kokoonpano käsittää 25-henkisen ammattimuusikon joukon, joka koostuu big bandista ja jousisoitinryhmästä.

– Soittajien määrä vaikuttaa yllättävän vähän konserttiin valmistautumiseen. Kuulostaa ehkä kliseeltä, että kaikki konsertit ovat samanarvoisia, mutta se on totta. Muusikko, joka esiintyy ammatikseen ja antautuksella, ei suhtaudu esiintymisiin eri tavalla, Niemi huomauttaa.

Hieman pienemmän kokoonpanon liikuttaminen eri esiintymispaikkoihin on myös kätevää.

– Olemme orkesterin perustamisesta lähtien esiintyneet eri kokoisilla kokoonpanoilla. Iso, 25-hengen orkesteri on massiivinen, ja on toisiin esiintymispaikkoihin tavalla tai toisella jopa liian iso. Tententti on monipuolinen ja ilmaisuvoimainen kokoonpano bassoineen, kitaroineen, rumpuineen ja puhaltimineen, Niemi kuvailee.

Riku Niemi Orchestran Tangotentetti solistina Kyösti Mäkimattila Monikko-salissa, Kuntotie 7, Klaukkala ke 28.3. klo 19. Lippuja myydään Monikon kahvilassa ma–ke klo 13–20 ja to–pe klo 11–18 sekä tuntia ennen tapahtuman alkamista.

RNO

Riku Niemi Orchestra (RNO) on vuonna 2005 perustettu rytmimusiikin ammattiorkesteri.

Sen 25-henkisen orkesterikokoonpanon muodostavat big band ja jousisoitinryhmä.

Nyt RNO on koonnut Monikkosaliin kymmenen hengen kokoonpanon.

Solistina esiintyvä Kyösti Mäkimattila on laulaja ja pitkän linjan muusikko.

Mäkimattila valittiin tangokuninkaaksi vuonna 2013.

Mäkimattila on laulamisen rinnalla tehnyt sanoituksia omiin tuotantoihinsa sekä muille artisteille.

Mäkimattilan lisäksi RNO on esiintynyt yhdessä useiden tunnettujen suomalaisten artistien kuten Saara Aallon, Paula Koivuniemen ja Jukka Kuoppamäen kanssa.

Orkesterin pitkäaikaisin yhteistyökumppani on ollut Jorma Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu